Geluksvogels betalen nu nul procent rente op woonkrediet

Duizenden huiseigenaars met een variabele lening betalen nu welgeteld 0,0 procent interesten – en dus enkel nog kapitaal – op hun woonkrediet. Het gaat vooral om mensen die in 2005 en 2006 een woonkrediet afsloten. Dat schrijft De Standaard in zijn ochtendkrant.

Na de overheid lenen nu ook gezinnen gratis. Duizenden huiseigenaars betalen dankzij de extreem lage overheidsrente niet langer interesten op hun lening. Het gaat niet om mensen die een nieuwe lening afsluiten, maar om ontleners wier rente jaarlijks aanpasbaar is.

Leningen die jaarlijks aanpasbaar zijn, zijn gekoppeld aan Belgische schatkistcertificaten met een looptijd van één jaar. De zogenaamde referte-index A, die maandelijks in het Staatsblad gepubliceerd wordt, is deze maand voor het eerst onder nul gedoken en bedraagt nu -0,007 procent. Door die extreem lage rente is de variabele interestvoet van een aantal jaarlijks aanpasbare hypotheken gedaald tot 0,0 procent. Een negatieve rente – of dus zelf geld verdienen aan de lening – kan contractueel niet.

Zowel KBC als BNP Paribas Fortis bevestigen dat er klanten zijn die nu interestvrij lenen en enkel nog kapitaal aflossen. ‘Het klopt dat sommige klanten genieten van een toegepast tarief van nul procent’, klinkt het bij KBC’, zegt Stef Leunens, woordvoerder van KBC.

Ook BNP Paribas Fortis bevestigt dat er ‘op dit moment klanten zijn die nul procent betalen’. Volgens ING is ‘het fenomeen relatief nieuw’, en is het daarom ‘moeilijk om op dit moment vragen te beantwoorden’.

Bron:
De Standaard


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag