Geldt de nieuwe huurwet ook voor bestaande huurcontracten?

In Vlaanderen gelden er vanaf 1 januari nieuwe spelregels voor woning huurcontracten. In Brussel en Wallonië werd de huurwetgeving al aangepast op respectievelijk 1 januari en 1 september 2018. Maar gelden die nieuwe regels ook voor lopende huurcontracten?

De wettelijke regels rond het verhuren van woningen, appartementen enz. veranderen op heel wat vlakken. Zo gaat in Vlaanderen de huurwaarborg van twee naar drie maanden, kunnen huurcontracten voor korte duur worden opgezegd, veranderen de regels als een huurder overlijdt enz. Maar moet je die nieuwe spelregels ook toepassen op lopende contracten?

Enkel voor nieuwe overeenkomsten
In Vlaanderen gelden de nieuwe regels enkel voor huurcontracten die vanaf 1 januari eerstkomende worden afgesloten. Voor bestaande schriftelijke huurcontracten verandert er dus niets. Die blijven geregeld door de oude wet. Dat betekent dan ook dat je bijvoorbeeld niet kan vragen dat een bestaande huurder nu één maand extra huurwaarborg stort.

Hoe zit het in Brussel?
Voor huurwoningen gelegen in het Brusselse gewest ligt dit anders. De regeling die in Brussel sinds 1 januari 2018 geldt is in principe wel van toepassing op lopende huurovereenkomsten, met uitzondering van een aantal bepalingen.

En in Wallonië?
Daar gelden in grote lijnen dezelfde regels als in Brussel. De wettelijke bepalingen die sinds 1 september van toepassing zijn gelden daar in principe ook voor bestaande huurovereenkomsten, enkele uitzonderingen niet te na gesproken.

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons