Geld voor sociale lening nu al op

Het voorziene geld voor de sociale leningen in 2013, 700 miljoen euro, is nu al opgebruikt. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Aanvragen die er nu nog bijkomen, komen op de wachlijst tot januari 2014.

Steeds meer sociale woonlening…

In juli was al duidelijk geworden dat de Vlaming storm liep voor de zogenaamde 'sociale leningen', een alternatief voor een bankkrediet om een woning te kopen en te renoveren. De stijging bedroeg toen al 35 procent tegenover de eerste jaarhelft van 2012, waardoor de uitgekeerde kredieten al 418 miljoen euro bedroegen.

Drie maanden later is het beschikbare geld voor de sociale woonleningen al op, zoals toen werd gevreesd. Dat terwijl het budget voor de sociale leningen jaar na jaar wordt opgetrokken. Dit jaar was er al een verhoging met 77 miljoen euro, maar voor volgend jaar trekt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) het budget nog eens op met 115 miljoen euro, tot 814 miljoen.

Volgens gegevens van het kabinet-Van den Bossche zijn in 2013 in totaal al 4.700 leningen uitgeschreven. Met de budgetverhoging voor 2014 schat Van den Bossche dat er in totaal zo'n 5.500 leningen kunnen verstrekt worden. Aanvragen die nu nog binnenkomen, worden op de wachtlijst geplaatst en vergoed in januari 2014. 

Dit jaar werden er ongeveer 4.700 sociale leningen verstrekt.

'Het toenemende succes van de sociale leningen bewijst dat die aan een nood beantwoorden,' aldus minister Van den Bossche. Sinds het uitbreken van de crisis zijn banken minder geneigd om woonkredieten te verschaffen aan kandidaat-kopers, of alleszins strenge eisen te stellen. 

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons