Kan je geld besparen met een groene lening?

Een lagere energiefactuur zonder dat je de verwarming moet minder zetten? Dan kan je er goed aan doen door te isoleren of door zelf je energie op te wekken. Dat vraagt uiteraard wel eerst om een investering. Een groene lening – of energielening – helpt jou bij deze grotere kosten. En nog meer goed nieuws op komst, want vanaf oktober wordt het bedrag dat je kan lenen verhoogd.

Met een energielening kan je energiebesparende werken zoals dak- of gevelisolatie laten financieren waardoor je energie in je woning kan besparen. Je kan maximum 10.000 euro lenen, een bedrag dat terugbetaald moet worden over een periode van vijf jaar, aan een intrest van 0 of 2 procent. Vijf bepaalde sociale doelgroepen zoals bv. mensen door het OCMW begeleid, lenen renteloos en krijgen hulp om bv. prijsoffertes op te vragen. Een energielening aanvragen kan bij een Energiehuis in jouw gemeente. Bijna elke gemeente heeft er wel eentje.

Vraag de lening aan voor 8 toepassingen
Het loont zeker de moeite om te bekijken welke energiebesparende investeringen je wil doen, bijvoorbeeld om energiezuiniger te verwarmen, of om zelf elektriciteit op te wekken. De lijst aan maatregelen is groot:
- Dak-of zoldervloer-, muur- en vloerisolatie
- Luchtdichting en luchtdichtheidstest
- Energiezuinig ventilatiesysteem type C of D
- Zuinige verwarmingsinstallatie (warmtepomp, condensatieketel, …)
- Fotovoltaïsche zonnepanelen op voorwaarde van dakisolatie
- Zonneboiler of warmtepompboiler voor sanitair warm water
- Energiezuinige huishoudtoestellen
- Energieaudit (in combinatie met één van voorgaande maatregelen)

Ook bij een nieuwbouw waarvoor nog geen definitieve EPB-aangifte werd ingediend, is het mogelijk om een groene lening aan te vragen voor de aangegeven energiebesparende investeringen. Een bijkomende voorwaarde is dat het om een BEN (bijna-energieneutrale) woning met E-peil 30 gaat.

Positieve aanpassingen in de wet
Wie vanaf oktober 2017 gaat investeren in energiebesparende maatregelen, heeft (nog meer) geluk. De overheid keurde onlangs een hervorming goed, met volgende aanpassingen:
- De maximale afbetalingstermijn wordt verlengd van vijf naar acht jaar. En zelfs naar tien jaar voor de sociale doelgroep
- Het leenbedrag verhoogt van 10.000 naar 15.000 euro
- De sociale doelgroep breidt uit naar iedereen die geniet van het sociaal tarief van gas en elektriciteit én naar alle huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro 

Voor 1 januari 2019
Helaas komt er een einde aan het verhaal van de energielening. Vanaf 1 januari 2019 kunnen alleen de sociale doelgroep en verenigingen bij de Energiehuizen aankloppen voor een energielening. Alle andere geïnteresseerden worden doorverwezen naar de banken. Zij kunnen dan ook voordelige energieleningen aanbieden, sommige zelfs onder de 2%. Wanneer je echter kan aantonen dat je bij een commerciële bank toch geen lening krijgt, kan je alsnog terecht bij de Energiehuizen.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons