Kan je geld besparen met een groene lening?

Een lagere energiefactuur zonder dat je de verwarming moet minder zetten? Dan kan je er goed aan doen door te isoleren of door zelf je energie op te wekken. Dat vraagt uiteraard wel eerst om een investering. Een groene lening – of energielening – helpt jou bij deze grotere kosten. En nog meer goed nieuws op komst, want vanaf oktober wordt het bedrag dat je kan lenen verhoogd.

Met een energielening kan je energiebesparende werken zoals dak- of gevelisolatie laten financieren waardoor je energie in je woning kan besparen. Je kan maximum 10.000 euro lenen, een bedrag dat terugbetaald moet worden over een periode van vijf jaar, aan een intrest van 0 of 2 procent. Vijf bepaalde sociale doelgroepen zoals bv. mensen door het OCMW begeleid, lenen renteloos en krijgen hulp om bv. prijsoffertes op te vragen. Een energielening aanvragen kan bij een Energiehuis in jouw gemeente. Bijna elke gemeente heeft er wel eentje.

Vraag de lening aan voor 8 toepassingen
Het loont zeker de moeite om te bekijken welke energiebesparende investeringen je wil doen, bijvoorbeeld om energiezuiniger te verwarmen, of om zelf elektriciteit op te wekken. De lijst aan maatregelen is groot:
- Dak-of zoldervloer-, muur- en vloerisolatie
- Luchtdichting en luchtdichtheidstest
- Energiezuinig ventilatiesysteem type C of D
- Zuinige verwarmingsinstallatie (warmtepomp, condensatieketel, …)
- Fotovoltaïsche zonnepanelen op voorwaarde van dakisolatie
- Zonneboiler of warmtepompboiler voor sanitair warm water
- Energiezuinige huishoudtoestellen
- Energieaudit (in combinatie met één van voorgaande maatregelen)

Ook bij een nieuwbouw waarvoor nog geen definitieve EPB-aangifte werd ingediend, is het mogelijk om een groene lening aan te vragen voor de aangegeven energiebesparende investeringen. Een bijkomende voorwaarde is dat het om een BEN (bijna-energieneutrale) woning met E-peil 30 gaat.

Positieve aanpassingen in de wet
Wie vanaf oktober 2017 gaat investeren in energiebesparende maatregelen, heeft (nog meer) geluk. De overheid keurde onlangs een hervorming goed, met volgende aanpassingen:
- De maximale afbetalingstermijn wordt verlengd van vijf naar acht jaar. En zelfs naar tien jaar voor de sociale doelgroep
- Het leenbedrag verhoogt van 10.000 naar 15.000 euro
- De sociale doelgroep breidt uit naar iedereen die geniet van het sociaal tarief van gas en elektriciteit én naar alle huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro 

Voor 1 januari 2019
Helaas komt er een einde aan het verhaal van de energielening. Vanaf 1 januari 2019 kunnen alleen de sociale doelgroep en verenigingen bij de Energiehuizen aankloppen voor een energielening. Alle andere geïnteresseerden worden doorverwezen naar de banken. Zij kunnen dan ook voordelige energieleningen aanbieden, sommige zelfs onder de 2%. Wanneer je echter kan aantonen dat je bij een commerciële bank toch geen lening krijgt, kan je alsnog terecht bij de Energiehuizen.

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag