Geknabbel aan marktaandeel makelaars


De animo om bij de verkoop van een huis geen makelaar meer in te schakelen is groot. Ruim 1 op de 10 Nederlanders wil dat zelf doen via internet, en ruim 3  van de 10 twijfelen over het inschakelen van een makelaar, blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy. Dit is natuurlijk een reactie op de absurde tarieven die makelaars hanteren, want waarom zou je duizenden euro's moeten krijgen voor een eenvoudige transactie? Het is de hoogste tijd dat de makelaar weer met de beide benen op de grond gaat staan. Misschien kan EU-commissaris Neelie Kroes deze beroepsgroep wakker schudden.

Uit het onderzoek, gehouden onder 500 woonconsumenten, blijkt verder dat hoger opgeleide huizenbezitters de traditionele makelaars eerder vaarwel zeggen dan middelbaar opgeleide- en lager opgeleide huizenbezitters. Zo zegt 13% van de hoger opgeleiden de eigen woning bij verhuizen zelf via het internet te verkopen. Onder middelbaar opgeleiden en lager opgeleiden is dit respectievelijk 9% en 7%. Ook woonconsumenten tussen de 35 en 55 jaar staan relatief meer open voor de goedkopere internetalternatieven (14%). Dit ten opzichte van 9% en 10% voor respectievelijk de jongeren (t/m 35 jaar) en ouderen (55-plussers).

Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat mensen die aan het begin van hun wooncarrière staan (jonger dan 35 jaar) maar ook de 55-plussers nog wat angstig aankijken tegen het zelf verkopen van de woning via internet. Mensen die al eens eerder een huis hebben verkocht (woningbezitters tussen de 35-55 jaar) lijken daardoor relatief vaker te kiezen voor het zelf verkopen via internet.

Bron:
https://wonen.blog.nl/kopen/2007/05/20/geknabbel-aan-marktaandeel-makelaar

 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons