Franse tweede verblijven bieden koopkansen

De Franse vastgoedmarkt is verkouden. Vooral de tweede verblijven zijn de crisis van 2008 nooit te boven gekomen. De prijzen storten niet in, maar de kopers zijn aan zet en hebben keuze te over.

Volgens de Franse notarissen is het aantal verkochte woningen in Frankrijk vorig jaar gedaald met 12 procent tegenover 2011. Het had nog erger kunnen zijn, want begin 2012 kreeg de markt een boost door de aankondiging van de nieuwe meerwaardebelasting bij de verkoop van vastgoed. Anders zou de daling van het aantal transacties wellicht zijn opgelopen tot 20 procent. De prijzen hielden zich beter overeind. In het vierde kwartaal ging de mediaan van de prijzen van appartementen achteruit met 1,3 procent en die van de huizen met 2,1 procent tegenover dezelfde periode in 2011.

Die terugval zal nog wel even aanhouden, voorspelt Crédit Foncier, dat is gespecialiseerd in het verstrekken van hypothecaire leningen. Crédit Agricole onderstreept dat de marktfundamenten nog altijd gunstig zijn: de vraag blijft sterk, er is geen overaanbod of een kredietbubbel, en de rente staat historisch laag. “Er is geen reden om te gewagen van een crisis”, zegt Laurent Vimont, de voorzitter van Century 21 France. “In 2011 bereikte het aantal transacties een historisch hoogtepunt: ongeveer 850.000 verkopen, tegenover 650.000 in 2011. Als het in juli 34 graden is, spreekt men van een hittegolf. Wil dat dan zeggen dat het koud is als het een jaar later maar 26 graden is? Ik denk het niet. Uiteraard dalen de prijzen lichtjes, maar we zijn ver verwijderd van de apocalyps die sommige economen hebben voorspeld.”

“De voorbije jaren is de markt te veel gestegen, er heerste euforie”, aldus Vimont. “Nu botst ze tegen een glazen plafond en krijgt ze een neerwaartse correctie te verwerken. Wellicht krijgen we de komende jaren te maken met stagnerende prijzen en zelfs met prijsdalingen, als de rente zou begint te stijgen.”

In de nieuwbouw is de toestand anders. Daar zijn de prijzen niet gezakt, omdat de Franse projectontwikkelaars er aandachtig op toezien dat er geen overaanbod ontstaat. “Projectontwikkelaars bouwen enkel als alles verkocht is. Er is dus geen overschot”, zegt Vimont. “Als niet meer dan 60 procent wordt gereserveerd, wordt de werf geschrapt.” In 2012 daalde de ontwikkeling van woningprojecten met 20 procent. Ook tijdens het eerste kwartaal nam het aantal nieuw opgestarte werven af met 11,2 procent. Experts verwachten wel een heropleving in 2014.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Een buitenverblijf kopen? Hiermee moet je rekening houden!

Een eigen vakantiehuisje kopen? Perfect mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Overweeg het het kopen van een buitenverblijf, dan houd je maar beter rekening met volgende zaken.
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons