Forse rentedaling compenseert verlies woonbonus

Banken en notarissen werden eind 2014 overrompeld met aanvragen van kopers om nog hun aktes voor 31 december 2014 te kunnen verlijden. Vanaf 1 januari 2015 werd het fiscaal systeem immers minder interessant: het aftrekbaar basisbedrag van de woonbonus werd verlaagd van 2280 euro tot 1520 euro. 

Maar niet iedereen vond zijn droomwoning voor 1 januari 2015. Zij hoeven echter niet te vloeken. Sinds begin 2014 is de rente gedaald van 4,05 % naar 2,75 %. Op een ontleend bedrag van 200.000 euro betekent dit vandaag een besparing van 41.000 euro. De lage rente compenseert m.a.w. het verlies door de verlaging van de woonbonus.

John Romain van Immotheker denkt dat de lage rente nog lang een positieve invloed zal hebben op de prijzen. Hij ziet de huidige - lage - rente ook niet snel opveren. Integendeel. "De trend is nog steeds dalend, dus is het helemaal niet zeker dat we de bodem al hebben bereikt. En de komende jaren zal de rente niet snel opveren. Men moet dus ook niet vrezen voor een ineenstorting van de vastgoedmarkt."

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons