Forse rentedaling compenseert verlies woonbonus

Banken en notarissen werden eind 2014 overrompeld met aanvragen van kopers om nog hun aktes voor 31 december 2014 te kunnen verlijden. Vanaf 1 januari 2015 werd het fiscaal systeem immers minder interessant: het aftrekbaar basisbedrag van de woonbonus werd verlaagd van 2280 euro tot 1520 euro. 

Maar niet iedereen vond zijn droomwoning voor 1 januari 2015. Zij hoeven echter niet te vloeken. Sinds begin 2014 is de rente gedaald van 4,05 % naar 2,75 %. Op een ontleend bedrag van 200.000 euro betekent dit vandaag een besparing van 41.000 euro. De lage rente compenseert m.a.w. het verlies door de verlaging van de woonbonus.

John Romain van Immotheker denkt dat de lage rente nog lang een positieve invloed zal hebben op de prijzen. Hij ziet de huidige - lage - rente ook niet snel opveren. Integendeel. "De trend is nog steeds dalend, dus is het helemaal niet zeker dat we de bodem al hebben bereikt. En de komende jaren zal de rente niet snel opveren. Men moet dus ook niet vrezen voor een ineenstorting van de vastgoedmarkt."


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag