Forse rentedaling compenseert verlies woonbonus

Banken en notarissen werden eind 2014 overrompeld met aanvragen van kopers om nog hun aktes voor 31 december 2014 te kunnen verlijden. Vanaf 1 januari 2015 werd het fiscaal systeem immers minder interessant: het aftrekbaar basisbedrag van de woonbonus werd verlaagd van 2280 euro tot 1520 euro. 

Maar niet iedereen vond zijn droomwoning voor 1 januari 2015. Zij hoeven echter niet te vloeken. Sinds begin 2014 is de rente gedaald van 4,05 % naar 2,75 %. Op een ontleend bedrag van 200.000 euro betekent dit vandaag een besparing van 41.000 euro. De lage rente compenseert m.a.w. het verlies door de verlaging van de woonbonus.

John Romain van Immotheker denkt dat de lage rente nog lang een positieve invloed zal hebben op de prijzen. Hij ziet de huidige - lage - rente ook niet snel opveren. Integendeel. "De trend is nog steeds dalend, dus is het helemaal niet zeker dat we de bodem al hebben bereikt. En de komende jaren zal de rente niet snel opveren. Men moet dus ook niet vrezen voor een ineenstorting van de vastgoedmarkt."

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons