Flatgebouwen printen in zes vragen

Een Chinees technologiebedrijf veroorzaakt een schokgolf in de bouwsector door in 24 uur tijd een flatgebouw van vijf verdiepingen te printen. Ook in Amsterdam wordt met een printer ter grootte van een container een grachtjespand geconstrueerd. Vervangt de printer straks de bouwvakker?

De wereldprimeur van het eerste 3D-geprinte flatgebouw gaat naar het Chinese bedrijf WinSun. Het appartementsblok in Suzhou, aan de Chinese oostkust meet 1.100 vierkante meter en de constructie zou volgens de makers slechts 140.000 euro gekost hebben. Vorig jaar bouwde het bedrijf in 24 uur ook al tien huizen met 3D-printers.

1. Hoe kan je in één dag een flatgebouw printen?
De Chinezen spelen eigenlijk een beetje vals door het gebouw niet ter plaatse te printen. In zijn hoofdkwartier in Sjanghai printte WinSun de grote onderdelen die daarna op de bouwsite met stalen constructies werden versterkt en in elkaar gestoken. Het bedrijf gebruikt de brokstukken van een oud gebouw en vermengt die met sneldrogend cement en een speciale verharder tot de ‘inkt’ voor de 3D-printers. Die machines van 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang construeren laagje per laagje de afzonderlijke onderdelen. De muren worden hol geprint, zodat er achteraf isolatie of kabels in kunnen.

2. Wat zijn de voordelen van 3D- printers in de bouwsector?
In principe kunnen 3D printers de bouwsector zuiniger maken, door met andere materialen te werken of materiaal te hergebruiken. Zo bouwt het Nederlandse architectenbureau DUS in Amsterdam aan een woning van vijf verdiepen met een 3D-printer die geen beton, maar biokunstof gebruikt op basis van lijnzaadolie. Naar eigen zeggen verbruikt die techniek 70 procent minder CO2 en door ter plekke te printen kan transport uitgespaard worden. Net als het Chinese hergebruik van beton, kan ook de bio-kunststof gerecycleerd worden. Daarnaast kan de automatisering in de arbeidsintensieve bouwsector voor een besparing zorgen. De Chinezen spreken van een reductie van de arbeidskosten met 50 to 80 procent.

3. Krijgen gebouwen nu een revolutionair design?
Architecten zien de mogelijkheden van hun ontwerpen exponentieel toenemen met de 3D-printtechnologie. ‘Je zou alle denkbare architecturale vormen kunnen printen’, zegt Marc Lambaerts, manager van het onderzoekscentrum FabLab van de KU Leuven. ‘Printers geven nieuwe mogelijkheden voor organische ronde vormen zoals bij het Guggenheimmuseum. Denk aan gebouwen geïnspireerd op bacteriën of virussen.’ Hedwig Heinsman, medeoprichter van architectenbureau DUS gaat zelfs verder en denkt aan selfie-gebouwen: ‘gevels in de vorm van je eigen gezicht worden mogelijk.’

4 Wat zijn nog de grootste obstakels?
Niet iedereen vertrouwt erop dat het snelle prefabwerk van de Chinezen ook degelijk is. ‘Ik geloof er niet in dat men een gebouw in 24 uur helemaal kan spuiten dat aan alle voorwaarden van duurzaamheid en veiligheid voldoet’, zegt KU Leuven-professor Koen Van Balen, gespecialiseerd in bouwmaterialen en -technieken. ‘De stevigheid van een gebouw wordt in sterke mate bepaald door de snelheid waarmee materialen uitharden.’ Ook Lambaerts benadrukt dat de technologie nog in haar kinderschoenen staat en waarschuwt voor de mogelijk nefaste gevolgen van luchtbellen in het beton. Toch is volgens hem de grootste uitdaging niet technologisch, maar financieel. ‘De vraag is vooral wanneer een 3D-printer goedkoper een muur zal bouwen dan dat metsers dat doen.’ Voor Lambaerts is de volgende grote technologische uitdaging om meerdere materialen tegelijk te kunnen printen. ‘Het onderzoek naar combinaties is volop bezig. Het zou een enorme doorbraak betekenen als stalen constructies meteen in het beton geprint kunnen worden.’

5. Hoe kijkt de Belgische bouwsector naar de evoluties?
‘Vandaag staan we in de bouw in België nog nergens in het gebruik van 3D-printing voor gebouwen. Dat belet niet dat we de evoluties zeer goed opvolgen’, zegt Johan Willemen, topman van de bouwgroep Willemen. ‘Hoe dat er precies uit zal zien is nog niet duidelijk, maar op termijn zal 3D-printing het businessmodel van een aantal bedrijven sterk beïnvloeden.’ Hij verwacht niet dat 3D- prints direct gebruikt zullen worden voor gebouwen in hun geheel, maar wel voor bepaalde onderdelen. Ook de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) ziet voorlopig vooral potentieel in 3D-restauratie van bestaande gebouwen en het op maat reconstrueren van unieke stukken.

6 Rolt mijn huis over 10 jaar uit een printer?
Niemand verwacht dat een printer over een tiental jaar een afgewerkt huis in zijn geheel zal kunnen afleveren. De toekomst lijkt meer te bestaan uit het 3D-vervaardigen van bouwonderdelen die in elkaar passen. Bijvoorbeeld in Nederland gebruiken de designers van DUS een printer ter grootte van een container om volledige kamers afzonderlijk te printen en die daarna in elkaar te haken. Volgens Lambaerts zal er in de bouwsector zeker een markt ontstaan voor 3D-printen, maar dat zal dan meer in het duurdere marktsegment zijn, zoals voor revolutionaire ontwerpen. ‘De vraag is hoe snel de techniek goedkoper zal worden als een ruimer publiek er gebruik van gaat maken. Voor prefabonderdelen zoals in China zal 3D-printen snel even duur of goedkoper worden als het traditionele gieten van betonplaten. Voor het printen ter plaatse wordt dat om logistieke redenen minder vanzelfsprekend.’

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons