Fiscaliteit van hypotheken wordt nog moeilijker

De staatshervorming maakt de fiscaliteit van hypothecaire leningen nog complexer. Het aantal fiscale stelsels stijgt van vijf naar veertien.

'De hypotheek wordt een kameleon', meldt Jef Wellens, fiscaal jurist bij Kluwer, aan De Standaard. De zesde staatshervorming zal de fiscale aftrekbaarheid van woonleningen in de toekomst nog complexer maken. In de plaats van de vijf fiscale stelsels vandaag, komen er minstens veertien. Overigens kan het statuut van een woonkrediet gaandeweg veranderen, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Indien iemand van Vlaanderen naar Wallonië verhuisd, wordt het Waalse Gewest bevoegd, zelfs al gaat het om een woning in Vlaanderen.

'Er zitten te veel addertjes onder het gras, we hebben ze waarschijnlijk nog niet allemaal gevonden', stelt Wellens.

Het bekendste fiscale voordeel van een hypothecaire lening is de woonbonus. Het huidige systeem wordt vervangen door drie verschillende woonbonussen. Idem voor andere fiscale mogelijkheden, waardoor er minstens 14 nieuwe fiscale stelsels ontstaan.

De waarschuwing van de fiscaal expert komt er nu de Kamer besprekingen houdt over de wijzigingen aan het Wetboek Inkomstenbelasting.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons