Evolutie vastgoedprijs België (1970 en 2012)


Evolutie van de vastgoedprijs in België tussen 1970 en 2012 - Alles wat omhoog gaat komt ooit weer neer. Deze aloude wet van de zwaartekracht blijkt nu ook van toepassing op de vastgoedprijzen. Hoewel het lijkt alsof alles nu voor het eerst gebeurt en volgens doemdenkers zelfs het einde nadert van onze rijkdom, blijkt ook de vastgoedprijs onderhevig aan natuurlijke cycli. Een cyclus is een beweging die zich voordoet in herhalingen en waarbij extreme stijgingen worden opgevolgd door extreme neergang. Om daarna te worden gevolgd door een lange periode van stabiele, langzame groei.
 
In de jaren 70 en 80 zien we namelijk veel gelijkenissen met nu. Eind jaren 70 waren de vastgoedprijzen zo gestegen dat begin jaren 80 een depressie waarneembaar was. Dit gebeurde destijds wereldwijd en niet enkel in België. De depressie toen was afhankelijk van de stijging die toen minder groot was. Anno 2012 is er sprake van een grotere stijging waardoor ook de daling naar verwachting dramatischer zal zijn. In onderstaande tabel kunt u zien dat er een lichte stijging heeft plaatsgevonden tot het jaar 2000. Deze stijging werd steeds extremer totdat deze sinds dit jaar overgaat in een daling.
 
Wat kunnen we leren van eind 1970?
In de periode voorafgaand aan de korte depressie begin jaren 80 werden mensen snel rijker. Het vermogen en kapitaal nam toe. Consumenten hadden meer te besteden en konden ook meer spenderen aan een woning. De banken verstrekten makkelijker leningen en het vertrouwen in de economie nam sterk toe. Ook namen overheden wereldwijd maatregelen om het woningbezit te stimuleren. Er werden veel investeringen gedaan in vastgoed. Het probleem toen was een algehele euforie en over-optimisme over de economie en de toekomstige waarde van vastgoed. Datzelfde gebeurde tot enkele jaren geleden.
 
2012: verdeelde politiek en teruggaande economie
Kunt u zich nog herinneren dat u met het kopen van vastgoed enkele jaren geleden automatisch rijker werd? Tegenwoordig ligt dat wel even anders. Vastgoed staat steeds langer te koop en er was dit jaar zelfs officieel sprake van crisis. Dat de regering op dat moment een tijdlang geen beslissingen kan maken helpt ook al niet mee aan een spoedig herstel. Begin jaren 80 was dit nagenoeg hetzelfde. Je kunt dan speculeren of een labiele regering komt door paniek over de economie of paniek over de economie komt door een labiele regering. Als het immers economisch goed gaat is iedereen tevreden en hoeft er nergens over gediscussieerd te worden.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons