Europees parlement stemt in met nieuwe regels voor afsluiten hypotheek

De Amerikaanse kredietcrisis toonde aan hoe groot de schade kan zijn wanneer banken consumenten hypothecaire leningen aansmeren die ze zich niet kunnen permitteren. Het hele financiële systeem ging aan het wankelen. En in Europa kregen landen als Spanje en Ierland eveneens met vastgoedcrisissen te maken.

De nieuwe richtlijn waarmee het Europees parlement gisteren instemde, moet consumenten nu garanderen dat ze in de hele Europese Unie voldoende informatie ontvangen over de kosten van een lening en de risico's bij de terugbetaling van het krediet. Ook zouden ze over meer flexibiliteit moeten beschikken om een krediet op maat te verkrijgen. Voor België, waar de wetgeving al een sterk beschermingsniveau biedt, maken de nieuwe regels volgens Europarlementslid Philippe De Backer - die de onderhandelingen van dichtbij bijwoonde - niet zo'n groot verschil.

"Maar goed functionerende wetgeving rond hypothecaire kredieten – en dat op Europees vlak – is zeer belangrijk. Want het bezitten van een eigen woning is en blijft de beste verzekering tegen armoede."

De Europarlementsleden schaarden zich dinsdag achter alle bepalingen van de richtlijn, maar de finale eindstemming zal nog enkele maanden op zich laten wachten. De markt voor woningkredieten verschilt immers sterk van lidstaat tot lidstaat en de Europarlementsleden eisen van de nationale overheden inzage in de manier waarop ze de richtlijn omzetten in nationale wetgeving.

Bron:
BIV

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons