Europees parlement stemt in met nieuwe regels voor afsluiten hypotheek

De Amerikaanse kredietcrisis toonde aan hoe groot de schade kan zijn wanneer banken consumenten hypothecaire leningen aansmeren die ze zich niet kunnen permitteren. Het hele financiële systeem ging aan het wankelen. En in Europa kregen landen als Spanje en Ierland eveneens met vastgoedcrisissen te maken.

De nieuwe richtlijn waarmee het Europees parlement gisteren instemde, moet consumenten nu garanderen dat ze in de hele Europese Unie voldoende informatie ontvangen over de kosten van een lening en de risico's bij de terugbetaling van het krediet. Ook zouden ze over meer flexibiliteit moeten beschikken om een krediet op maat te verkrijgen. Voor België, waar de wetgeving al een sterk beschermingsniveau biedt, maken de nieuwe regels volgens Europarlementslid Philippe De Backer - die de onderhandelingen van dichtbij bijwoonde - niet zo'n groot verschil.

"Maar goed functionerende wetgeving rond hypothecaire kredieten – en dat op Europees vlak – is zeer belangrijk. Want het bezitten van een eigen woning is en blijft de beste verzekering tegen armoede."

De Europarlementsleden schaarden zich dinsdag achter alle bepalingen van de richtlijn, maar de finale eindstemming zal nog enkele maanden op zich laten wachten. De markt voor woningkredieten verschilt immers sterk van lidstaat tot lidstaat en de Europarlementsleden eisen van de nationale overheden inzage in de manier waarop ze de richtlijn omzetten in nationale wetgeving.

Bron:
BIV


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag