Europees parlement stemt in met nieuwe regels voor afsluiten hypotheek

De Amerikaanse kredietcrisis toonde aan hoe groot de schade kan zijn wanneer banken consumenten hypothecaire leningen aansmeren die ze zich niet kunnen permitteren. Het hele financiële systeem ging aan het wankelen. En in Europa kregen landen als Spanje en Ierland eveneens met vastgoedcrisissen te maken.

De nieuwe richtlijn waarmee het Europees parlement gisteren instemde, moet consumenten nu garanderen dat ze in de hele Europese Unie voldoende informatie ontvangen over de kosten van een lening en de risico's bij de terugbetaling van het krediet. Ook zouden ze over meer flexibiliteit moeten beschikken om een krediet op maat te verkrijgen. Voor België, waar de wetgeving al een sterk beschermingsniveau biedt, maken de nieuwe regels volgens Europarlementslid Philippe De Backer - die de onderhandelingen van dichtbij bijwoonde - niet zo'n groot verschil.

"Maar goed functionerende wetgeving rond hypothecaire kredieten – en dat op Europees vlak – is zeer belangrijk. Want het bezitten van een eigen woning is en blijft de beste verzekering tegen armoede."

De Europarlementsleden schaarden zich dinsdag achter alle bepalingen van de richtlijn, maar de finale eindstemming zal nog enkele maanden op zich laten wachten. De markt voor woningkredieten verschilt immers sterk van lidstaat tot lidstaat en de Europarlementsleden eisen van de nationale overheden inzage in de manier waarop ze de richtlijn omzetten in nationale wetgeving.

Bron:
BIV

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons