Enkele tips bij de keuze van je architect

De kogel is door de kerk: je gaat bouwen. Eén van de eerste dingen die je dan doet is een architect aanstellen. Niet evident, want er zijn er heel wat en hoe kies je degene waarmee je op dezelfde golflengte zit. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen

1. Informeer je grondig

Bij de keuze van een architect ga je maar beter niet over één nacht ijs. Een architect is de rode draad in het bouwproces, dus je hebt er maar beter een optimale verstandhouding mee. Informeer je bij familie, vrienden of kennissen. Bezoek beurzen en ga enkele woningen van de architect bekijken. Er zijn ook tal van magazines en websites waar je inspiratie en nuttige tips kan opdoen. 

2. Kies een architect die jouw stijl beheerst

Elke architect heeft zijn eigen stijl en de meeste zijn gespecialiseerd in één bepaalde stijl. Uiteraard zijn er ook wel all-rounders te vinden, maar wees daar voorzichtig mee. Niet iedereen kan immers alles. Een specialist heeft de materie vaak beter in de vingers en zal sneller begrijpen waar je naartoe wil. 

3. Kijk eerst regionaal

Tenzij je echt een architect met naam en faam wil strikken, kan je best eerst regionaal kijken. Als je architect in de buurt woont, heb je al eens vaker een overleg en dat werkt een heel stuk vlotter. Bovendien is hij/zij ook sneller ter plaatste moest er zich een probleem op de werf voordoen. De architect heeft ook vaak een regionaal netwerk van aannemers waar je beroep op kan doen en die vakwerk leveren. 

4. Wees open in je eerste gesprek

Hou sowieso een verkennend gesprek met je shortlist aan kandidaten. Ga op zoek naar een klik en een architect die op dezelfde golflengte zit. Laat de architect zijn visie geven, enkele referenties tonen en zijn werkwijze toelichten. Ga het gesprek open en eerlijk aan en haal ook zeker helder jouw wensen aan. 

5. Hou rekening met het kostenplaatje

Een architect kan min of meer zijn/haar honorarium zelf bepalen. Prijzen kunnen dus sterk verschillen. Een goede architect kost vaak iets meer, maar meestal recupereer je dit bij het bouwen zelf. Bekijk goed alle voor- en nadelen en maak een doordachte keuze. 

De keuze van een architect blijft altijd een beetje een keuze op buikgevoel. Laat vooral de afgewerkte projecten voor zich spreken en ga zeker een gesprekje aan met eerdere klanten. Waardevolle informatie over een zeer belangrijke beslissing. Succes! 

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons