Energielening voortaan ook voor zonnepanelen

Voortaan zullen in heel Vlaanderen zonnepanelen gefinancierd kunnen worden met de Vlaamse Energielening. Tot nu toe kon dat maar in een aantal gemeenten. Kwetsbare groepen kunnen met de lening ook energiezuinige huishoudtoestellen kopen.

De lijst met werken die met de Vlaamse Energielening kunnen worden gefinancierd, wordt uitgebreid. Met zo’n lening kunnen Vlamingen sinds 1 januari 2015 hun woning energiezuiniger maken. Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen op een periode van 5 jaar aan een intrest van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen kunnen renteloos lenen.

Intussen zijn er 1.195 dergelijke leningen goedgekeurd. In het eerste kwartaal van 2015 werd bijna de helft van het geleende budget gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen (49 %). Voor het overige werd dakisolatie (21,58 %), een condensatieketel (13 %) en muurisolatie (8 %) gefinancierd.

Zonnepanelen
Slechts 1,5 procent van het geleende budget werd besteed aan zonnepanelen. Dat lage aandeel kan verklaard worden door het feit dat slechts in een beperkt aantal gemeenten de Energielening kon worden gebruikt voor het financieren zonnepanelen. Maar Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) breidt die mogelijk uit naar alle Vlamingen. ‘We willen het plaatsen van zonnepanelen op deze manier stimuleren. De rendementen zijn hoog, en interessant. Je bespaart op je elektriciteitsfactuur’, zegt minister Turtelboom. Om dit mogelijk te maken werd het budget met 12,5 miljoen euro verhoogd tot een bedrag van 30 miljoen euro.

Er zijn voorwaarden gekoppeld aan een lening voor zonnepanelen: het dak moet geïsoleerd zijn. Met de lening kunnen de zonnepanelen, de leiding, de keuring, de doorvoer door het dak en de draagstructuur gefinancierd worden.

Kwetsbare gezinnen
Een tweede nieuwigheid is dat kwetsbare gezinnen met een energielening de levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen kunnen financieren. Concreet gaat het om een koelkast, diepvries en wasmachine met energieklasse A+ of beter.

Lokale entiteit
Voor een energielening moet u niet terecht bij uw financiële instelling maar wel bij een Lokale Entiteit in uw gemeente. Waar u in uw gemeente terecht kan voor een energielening vindt u hier. Elke lokale Entiteit kan andere regels hanteren.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons