Energielabel verandert landschap verwarmingstoestellen

Vanaf 26 september 2015 worden alle verwarmingsketels en warmwatertoestellen voorzien van een Europees energielabel. Deze verplichting volgt uit de Europese richtlijnen met betrekking tot Ecodesign. Het nieuwe energielabel luidt een wijziging in de bestaande verwarmingsmarkt in.

De verplichting van het nieuwe label geldt zowel voor installaties op gas, stookolie of elektriciteit, als voor installaties die (deels) op hernieuwbare energie werken zoals warmtepompen, zonneboilers en micro-wkk. Het label gaat van A++ tot G voor warmteopwekkers of ketels en van A tot G voor warmwatertoestellen. Deze regeling geldt voor alle nieuwe ketels die vanaf 26 september op de markt komen. De basis voor het Europese Energielabel en de verstrengde eisen inzake minimumrendement kaderen in de Europese ErP-richtlijn, of Ecodesign-richtlijn. Hiermee wil Europa het energieverbruik en de CO2-uitstoot terugdringen en de consument eenduidige informatie verschaffen over de aangekochte installatie.

Twee labels
Er zijn 2 types labels voorzien: het productlabel, dat informatie geeft over een bepaald toestel, en het pakketlabel (of systeemlabel) dat informatie geeft over een bepaald systeem. Een verwarmingsinstallatie is immers meer dan een warmtegenerator alleen. Dikwijls combineert de vakman diverse toestellen - al dan niet van dezelfde fabrikant - tot één systeem. Met de opkomst van hybride installaties, en het verplichte aandeel hernieuwbare energie, zal het belang daarvan alleen maar toenemen.

Seizoensgebonden efficiëntie
Het Europese energielabel voor verwarmings- en warmwaterinstallaties deelt de installaties in volgens hun seizoensgebonden energie-efficiëntie. Die energie-efficiëntie wordt berekend door de geproduceerde energie (productie van warmte) onder bepaalde omstandigheden te vergelijken met de geconsumeerde energie (verbruik van brandstof of elektriciteit). Met het label ziet de consument in één oogopslag hoe het toestel presteert op vlak van energie-efficiëntie.

Functie
Daarnaast geeft het label ook informatie over de functie van het toestel (verwarming, warm water of beide): het geluidsvermogen, de warmteafgifte in kW en of het toestel over een regeling beschikt. Bij samengestelde pakketten (bv. een zonneboiler) wordt het label aangevuld met pictogrammen die de verschillende onderdelen van het pakket aangeven (bv. thermische zonnecollectoren of een voorraadvat).

De verantwoordelijkheid voor de toepassing van de Ecodesign-richtlijn voor verwarmings- en warmwaterinstallaties ligt in de eerste plaats bij de fabrikanten. Zij staan garant dat de producten die in de EU op de markt worden gebracht, voldoen aan de minimumeisen. Maar er zijn ook verplichtingen voor de installateur. Bij het zogenaamde pakketlabel zal de installateur een energieklasse moeten berekenen op basis van het productlabel en de data van de verschillende componenten van het pakket.

Samen met de invoering van het label worden ook strengere energienormen gehanteerd. Warmteopwekkers tot 70 kW krijgen een energielabel van G tot A++. Voor ketels en combiketels op gas of stookolie geldt vanaf 26 september 2015 dat zij een energie-efficiëntie van minimum 86% moeten behalen, wat overeenkomt met een B-label. Op enkele uitzonderingen na zal de condensatieketel (klasse A) de nieuwe standaard worden.

Bron: ATTB

Gerelateerde artikels

Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Lees meer

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons