Energiecertificaat voor woningen wordt kwart duurder

Energiedeskundigen zullen de prijs van het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) met een kwart optrekken. Dat voorspelt het Overlegplatform voor Energiedeskundigen in een reactie op de nieuwe versie van het EPC.

Wie een huis of appartement verkoopt of verhuurt, moet een energieprestatiecertificaat(1) (EPC) kunnen voorleggen. Met dat document krijgen potentiële huurders of kopers in een oogopslag zicht op het energieverbruik van de woning. Nu is het EPC een document van amper een pagina lang, maar het Vlaams Energieagentschap steekt het EPC vanaf midden januari in een nieuw en vooral veel gedetailleerder kleedje. ‘De aanbevelingen van het EPC worden veel genuanceerder’, zegt Luc Peeters, topman van het Vlaams Energieagentschap.

Zo kunnen energiedeskundigen rekening houden met verschillende energiezones als er meerdere verwarmingseenheden zijn (bijvoorbeeld de combinatie van centrale verwarming met vloerverwarming) en kunnen ze bij muurisolatie een aparte isolatiewaarde toekennen aan de buitenmuur, de isolatie en de binnenmuur. Voor woningen waar nog slechts een gedeelte van de ramen uit enkel glas bestaat, zal de aanbeveling niet langer luiden 'vervang enkel glas', maar kan op het EPC worden aangegeven welk gedeelte van de totale glasoppervlakte aan vervanging toe is. ‘Bovendien krijgen de energiedeskundigen veel meer ruimte om daar zelf nog aanbevelingen aan toe te voegen. In het uiterste geval kan het EPC uitgroeien tot een document van 12 pagina’s.’

Prijsstijging
Tot een prijsstijging zou dat volgens Peeters niet mogen leiden. ‘De energiedeskundigen kunnen met de gegevens die ze vandaag verzamelen nog altijd een EPC opstellen. Maar we bieden wel de mogelijkheid om meer gedetailleerde informatie in rekening te brengen. Daarmee komen we ook tegemoet aan een vraag van de energiedeskundigen zelf, omdat ze nu niet altijd een genuanceerd verslag konden opstellen.’

Maar volgens Jochen De Smet van het Overlegplatform voor Energiedeskundigen (OVED) zal dat wel degelijk extra werk met zich meebrengen en zullen de energiedeskundigen dat ook doorrekenen. De voorbije maanden schoolde de organisatie energiedeskundigen bij voor het gebruik van de nieuwe software. Daarna werd hun ook gevraagd wat de impact van de veranderingen zal zijn op de huidige tarieven. Daaruit blijkt dat de prijs voor een EPC gemiddeld zal stijgen tot 254 euro voor een alleenstaande woning (+26%), tot 206 euro voor een rijwoning (+22,5%) en tot 165 euro voor een appartement (+23%). ‘De energiedeskundigen zullen meer tijd spenderen aan zowel het verzamelen als het verwerken van de meer gedetailleerde informatie. Ze moeten ook meer bewijsstukken verzamelen. Doordat het EPC veel gedetailleerder wordt, verwachten de energiedeskundigen dat ze meer vragen zullen krijgen van eigenaars en makelaars, waardoor meer tijd besteed zal worden aan nazorg’, zegt De Smet.

Kleurenbalk
Behalve aanbevelingen staat op het EPC een score die het energieverbruik per jaar weergeeft per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Een erkende energiedeskundige maakt die berekening onder meer door na te gaan op welke manier de woning is geïsoleerd, welke beglazing aanwezig is, welke verwarmingsinstallatie er is en of er zonnepanelen aanwezig zijn. Die gegevens verdwijnen in een computerprogramma dat vervolgens een energiescore berekent. Die score krijgt ook een plaats op een kleurenbalk: een kengetal in de groene zone is energiezuinig, een woning in de rode zone is energieverslindend. Sinds begin dit jaar moet de energiescore ook worden vermeld in advertenties in kranten en tijdschriften of op websites waar een woning te huur of te koop wordt aangeboden.

Bron:
http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/vastgoed/Energiecertificaat_voor_woningen_wordt_kwart_duurder.9281978-1625.art


Deel dit artikel

Download ons ebook

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag