Elke woning in Vlaanderen krijgt digitaal paspoort

Vanaf het voorjaar van 2018 krijgt elke woning in Vlaanderen een Woningpas, een soort digitaal paspoort met daarin alle data en attesten waarover de overheid beschikt. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Daarnaast wordt het bestaande energieprestatiecertificaat (EPC), het certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, tegen 2019 omgevormd tot een EPC+ met een pak meer informatie en krijgen woningen, net als elektro-apparaten, een energielabel.

Wie een woning (ver)bouwt of (ver)koopt, moet zich vaak door een hele papierwinkel worstelen. Dat gaat van stedenbouwkundige uittreksels tot bodemattesten, energieprestatiecertificaten en informatie over de overstromingsgevoeligheid van een perceel. De Vlaamse regering heeft al langer plannen om al de informatie over woningen waarover zij zelf beschikt te bundelen in een Woningpas. Die pas moet een soort digitaal paspoort worden voor elke woning in Vlaanderen.

Geen afzonderlijke attesten
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA): "De Woningpas geeft met één klik een volledig overzicht van de huidige toestand van de woning. Je zal in de toekomst dus geen afzonderlijke attesten meer moeten bezorgen aan de overheid, noch aanvragen."

Bedoeling is met de Woningpas te starten in het voorjaar van 2018. Aanvankelijk zullen alleen de eigenaars en bevoegde instanties de Woningpas kunnen raadplegen, later ook kopers, huurders, energiedeskundigen, architecten,...

Een van de onderdelen van de Woningpas is het energieprestatiecertificiaat (EPC). Dat certificaat krijgt tegen 2019 ook een grondige opfrisbeurt. Nu staat er in dat certificaat een bepaalde energiescore met wat standaardaanbevelingen. Bedoeling is om een pak meer informatie in het certificaat te verwerken en te komen tot een opgewaardeerde EPC+. Zo zal er in het EPC+ onder meer staan hoe je verschillende onderdelen van je woning best renoveert, wat de geschatte kostprijs is en hoe energie-efficiënt de woning na de ingreep zal zijn. Net zoals bij elektro-apparaten krijgen woningen een energielabel, waarbij A (groen) een energiezuinige woning is en F (rood) een onvoldoende.

Energielabel
Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld): "Het EPC+ zal je een eenvoudig overzicht geven van de energie-efficiëntie van je woning, hoe je die kan verbeteren en wat elke afzonderlijke ingreep kost. Je krijgt ook meteen zicht op welk energielabel (van A tot F) je daarmee kan bereiken. Met die concrete informatie, willen we meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken."

De Vlaamse regering voert in 2018 de Woningpas in, een digitaal paspoort voor elke woning met daarin alle data en attesten. In 2019 krijgt het Energie Prestatie Certificaat een nieuw kleedje. Het EPC+ geeft meer informatie over hoe je je woning energiezuiniger maakt, wat dat kost en welk energielabel de woning krijgt na een bepaalde investering. Bouwunie is tevreden. Doel van de nieuwe instrumenten is een betere renovatie en een verhoging van de energieprestatie van de Vlaamse woningen.

Renovatiepact
De maatregelen passen in de tussentijdse evaluatie van het Renovatiepact 2050 dat de Vlaamse regering drie jaar geleden heeft afgesloten met de bouwsector, de consumentenorganisaties en de overheid. Het doel van dat pact is om ervoor te zorgen dat gebouwen beter gerenoveerd worden en dat onze gebouwen energiezuiniger worden. Binnen het pact zijn nu ook langetermijndoelstellingen ingeschreven. Die doelstellingen moeten zowel de bouwheer als de bouwsector een duidelijk streefdoel bieden.

Terwijl Bouwunie tevreden reageert op de Vlaamse plannen, plaatst Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, wat kanttekeningen. "Op zich is het een zeer nuttige tool om te komen tot energiezuinigere woningen. Maar je zou nog meer kunnen doen met de Woningpas. Het zou ook kunnen gebruikt worden om de veiligheid en het comfort van woningen te vergroten door bijvoorbeeld het conformiteitsattest (keuring van de elektrische installatie) te integreren", legt Peter Demuynck, directeur van Agoria Vlaanderen, uit.

Verder noemt Agoria het renovatiepact "te vrijblijvend". "Wij stellen voor om energetische renovaties verplicht te maken, met name op de logische en natuurlijke renovatiemomenten zoals de verkoop van een woning. Zo zijn er 80.000 momenten per jaar en kan je tegen 2050 een grondige renovatie-operatie realiseren. Dat is goed zowel voor de bouw- en renovatiesector als voor de consument en voor het milieu", aldus Demuynck.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons