Eigenaars willen hun koopwoning vinden op het hele Internet

Voor een ieder die geïnteresseerd is in de woningmarkt, als potentiële verkoper of koper is het van groot belang te weten wat er op de vastgoedmarkt gebeurt.

Bij het verkopen van vastgoed proberen sommige particulieren het eerst zelf en halen hun informatie uit de aanbiedingen in bladen, woningkrant, internet of andere uitingen. Je ziet dan een aanbieding met soms wat foto’s, welke regelmatig van bedenkelijke kwaliteit zijn, en meestal staat er een vraagprijs bij vermeld.

Lukt het niet gaan ze aankloppen bij een vastgoedmakelaar. De makelaar die dicht op de markt zit en daar heel de dag mee bezig is. Hij zal u graag adviseren, uw woning taxeren en u bijstaan bij onderhandelingen. Ook zal hij instaan voor de nodige marketing en publiciteit teneinde de verkoop van uw woning te versnellen.

Maar, eenmaal de verkoopopdracht ondertekend, doet de makelaar ook wat hij beloofde te doen? Staat hij u bij met raad en daad? Doet hij de nodige inspanningen, marketing en publiciteit?

Traditioneel worden de onroerende goederen die de vastgoedmakelaar in zijn portefeuille heeft, geafficheerd aan de ruiten van het kantoor. Het kan ook door er grote affiches en borden te bevestigen of via lokale kranten of magazines duidelijk maken dat het goed op de markt wordt aangeboden. Sedert de sterke opkomst van het Internet is duidelijk geworden dat voor de woonmarkt vooral het Internet veruit hét belangrijkste medium is geworden voor het promoten van de portefeuille. Bijna alle makelaars gebruiken vooral deze methode om hun aanbod in de kijker te plaatsen.

Betaal- en gratis immosites
Vastgoedmakelaars proberen zoveel mogelijk middelen aan te wenden. Hoe meer hun aanbod in de kijker staat, hoe groter de kans op het voltooien van een transactie. Maar hoe meer middelen er worden aangewend, hoe groter de totale kost wordt. Daarom zijn makelaars vastgoedportalen beginnen analyseren om een zo goed mogelijk overzicht te hebben. In België zijn er gratis en betaal immosites.

Het bekendmaken van onroerende goederen die vastgoedmakelaars in portefeuille hebben en bij het grootste immo portaal van België plaatsen, geeft onmiskenbaar de meeste resultaten maar daar hangt dan ook een serieus kostenplaatje aan waardoor voor sommige makelaars bijna het volledig marketingbudget naar toe gaat. Voor op andere immobiliën sites te staan blijft er dan meestal ook niet veel budget meer over. Bij enkele gesprekken met makelaars komt veelal hetzelfde terug: ‘als we op de grootste staan is het voldoende’, echter de realiteit is dat Internauten het Internet ‘af surfen’ op zoek naar alle immosite waar ze hun droomwoning zouden kunnen vinden.

Zo weinig mogelijk publiciteit
Sommige makelaars wensen zo weinig mogelijk uit te geven aan publicitaire kosten. Zij vinden dit dan ook een ‘lastige’ kost die ze liever niet hebben. Echter, rekening houdend met het gemiddeld commissieloon van 3% die een vastgoedmakelaar vraagt in België zou men toch kunnen veronderstellen dat vastgoed publiciteit, iets wat verwacht wordt door een eigenaar die zijn woning bij een vastgoedmakelaar te koop stelt, bij verkoop van een woning maar een fractie inneemt van de algemene verkoopkost. Bij een verkoop van een woning van €300.000 rekent de makelaar veelal €9000 commissieloon x het aantal verkopen (portefeuille). Dit zou toch voldoende moeten zijn om altijd aan de wensen van de eigenaars tegemoet te komen hun woningen altijd op alle online vastgoedsites aan te bieden.

Eigenaars eisen naast zich neerleggen?
Voor eigenaars is het dan ook veelal een raadsel waarom vastgoedmakelaars geen gebruik maken van alle vastgoedportalen om de woning te koop aan te bieden. Eigenaars vinden als er een verkoopopdracht wordt afgesloten met een vastgoedmakelaar deze laatste er alles moet doen om zo veel mogelijk publiciteit te maken en overal te melden dat hun eigendom op de markt wordt aangeboden. Maar vele vastgoedmakelaars vinden dat zij, en niet de eigenaar, het best geplaatst is om te oordelen om al dan niet op een bepaalde vastgoedsite de koopwoning aan te bieden. Sommigen vastgoedmakelaars zijn hierover dan ook zeer terughoudend. Eigenaars van hun kant vinden niet dat de makelaar hier autonoom mag over beslissen en willen het liefst op zoveel mogelijk sites met hun woning staan.

Feit is dat sommige immo sites meer huur aanvragen genereren dan koopaanvragen. In het antwoorden van huuraanvragen kruipt dan ook veel meer tijd dan in de koopantwoorden en commercieel is het veel gunstiger om tijd te steken in verkoopcommunicatie. Langs de andere kant kunnen vastgoedmakelaars ook gebruik maken van de vele gratis immo sites die België rijk is. Maar sommigen doen dit niet omdat het té veel tijd in beslag zou nemen ‘om overal op te staan’.

Eigenaars overtuigen
Vastgoedmakelaar zullen zich meer en meer moeten aanpassen aan de wensen van de verkopers en zich hiermee weten te verbinden door zich volledig bewust te zijn van de volledige kracht van het Internet. In vrijwel alle regio’s zitten verhoudingsgewijs teveel makelaars en de consument is veel mondiger geworden. Zij zien dan ook heel duidelijk op de vastgoedmarkt welke vastgoedmakelaar met zijn vastgoedportefeuille waar en op welke sites aanwezig is. Men kan dus eigenaars niet meer inpraten dat men een vastgoedportefeuille op alle vastgoedsites toont als dit niet zo is. Eigenaars willen nu eenmaal dat hun woning overal wordt aangeboden en maken snel een analyse als dit niet gebeurt.

Maar, waar vele makelaars waarschijnlijk geen rekening mee houden is dat marketing bedrijven technieken ontwikkelden zodat consumenten op een eenvoudige wijze de ‘vastgoedbranche’ kunnen volgen en de werkelijkheid van de gegevens, feiten en analyses met een eenvoudige klik kunnen achterhalen.

Verkoopeigenaren dienen er dan ook bij hun vastgoedmakelaar op aan te dringen, desnoods schriftelijk, om de woning dat ze op de markt aanbieden bij alle vastgoedportalen getoond wordt om zo een snellere verkoop te kunnen realiseren.

Terecht! Vandaar dat Oximo op 8 kanalen publiceert, én ook via sociale media.

Gerelateerde artikels

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Een huis verkopen in het buitenland, hoe doe je dat?

Stel: een aantal jaar geleden heb je als investering een vakantiehuis in het buitenland gekocht. Nu besef je echter, en dat kan om verschillende redenen zijn, dat dat huis een beetje een blok aan je been is geworden. 
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons