Een eigen moestuin: hoe begin je er aan?

Welkom lente en mooi weer! Het voorjaar is het perfecte moment om aan je moestuin te beginnen. Hier zijn enkele handige tips voor beginners.

1. Het nodige tuingereedschap
Goed begonnen is half gewonnen, bereid je dus goed voor om eraan te beginnen. Allereerst is het belangrijk dat je het nodige tuingereedschap in huis haalt.

De volgende tools zijn essentieel: een spade om de grond om te woelen, een hark om het onkruid te wieden, een gieter om de groenten te bevochtigen en een plantenschepje om te kunnen planten. Vergeet zeker ook geen knielkussentje om je knieën te beschermen tijdens het tuinwerk.

2. Deel je moestuin in
Voor je kunt beginnen met zaaien en planten, is het belangrijk dat je je oppervlakte indeelt in verschillende vlakken. Zorg voor aparte vakken, zodat de verschillende gewasgroepen afzonderlijk van elkaar liggen. Voorbeelden van gewasgroepen zijn: vruchtgroenten, peulgewassen, kolen, bladgroenten, wortels of knollen.

Elk gewas heeft andere voedingsstoffen nodig, dus door je grond in te delen in vakken, heb je een beter overzicht voor later. Maak desnoods een plattegrond van je moestuin voor een optimale planning in de toekomst. Wanneer je elk jaar een ander gewas zaait of plant in hetzelfde vak, zal je grond ook veel minder snel uitgeput geraken, dus pas deze stap zeker toe!

3. Begin met makkelijk te onderhouden groenten
Als je voor de eerste keer aan een moestuin begint, kies je best voor groenten die makkelijk te onderhouden zijn. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor paprika’s, tomaten, sla, bloemkool of andijvie. Aan deze makkelijk te verzorgen groenten zijn weinig risico’s verbonden, en is de kans op oogsten reëel.

Ook voor de kruidenliefhebbers is er goed nieuws! Deze gewassen zijn namelijk ideaal om je moestuin mee te starten. Ga bijvoorbeeld voor peterselie, bieslook of basilicum en verzeker je kans op slagen.

4. Houd rekening met de zaaikalender
De meeste gewassen kunnen in het voorjaar gezaaid of geplant worden. Natuurlijk bestaat er voor elke soort een ideaal moment. Bekijk dus zeker een zaaikalender of de informatie op de verpakking van de zaden. April is bijvoorbeeld de ideale maand om ijsbergsla, peterselie of kervel te zaaien.

Tijd om aan de slag te gaan. Veel succes!

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons