Een eigen moestuin: hoe begin je er aan?

Welkom lente en mooi weer! Het voorjaar is het perfecte moment om aan je moestuin te beginnen. Hier zijn enkele handige tips voor beginners.

1. Het nodige tuingereedschap
Goed begonnen is half gewonnen, bereid je dus goed voor om eraan te beginnen. Allereerst is het belangrijk dat je het nodige tuingereedschap in huis haalt.

De volgende tools zijn essentieel: een spade om de grond om te woelen, een hark om het onkruid te wieden, een gieter om de groenten te bevochtigen en een plantenschepje om te kunnen planten. Vergeet zeker ook geen knielkussentje om je knieën te beschermen tijdens het tuinwerk.

2. Deel je moestuin in
Voor je kunt beginnen met zaaien en planten, is het belangrijk dat je je oppervlakte indeelt in verschillende vlakken. Zorg voor aparte vakken, zodat de verschillende gewasgroepen afzonderlijk van elkaar liggen. Voorbeelden van gewasgroepen zijn: vruchtgroenten, peulgewassen, kolen, bladgroenten, wortels of knollen.

Elk gewas heeft andere voedingsstoffen nodig, dus door je grond in te delen in vakken, heb je een beter overzicht voor later. Maak desnoods een plattegrond van je moestuin voor een optimale planning in de toekomst. Wanneer je elk jaar een ander gewas zaait of plant in hetzelfde vak, zal je grond ook veel minder snel uitgeput geraken, dus pas deze stap zeker toe!

3. Begin met makkelijk te onderhouden groenten
Als je voor de eerste keer aan een moestuin begint, kies je best voor groenten die makkelijk te onderhouden zijn. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor paprika’s, tomaten, sla, bloemkool of andijvie. Aan deze makkelijk te verzorgen groenten zijn weinig risico’s verbonden, en is de kans op oogsten reëel.

Ook voor de kruidenliefhebbers is er goed nieuws! Deze gewassen zijn namelijk ideaal om je moestuin mee te starten. Ga bijvoorbeeld voor peterselie, bieslook of basilicum en verzeker je kans op slagen.

4. Houd rekening met de zaaikalender
De meeste gewassen kunnen in het voorjaar gezaaid of geplant worden. Natuurlijk bestaat er voor elke soort een ideaal moment. Bekijk dus zeker een zaaikalender of de informatie op de verpakking van de zaden. April is bijvoorbeeld de ideale maand om ijsbergsla, peterselie of kervel te zaaien.

Tijd om aan de slag te gaan. Veel succes!


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag