Eerste online kijkwoning Passief-live.be


Op de Baraque Fraiture, een van de hoogste plaatsen in ons land, gaat de bouw van het ‘Passief-live.be’ huis van start: een modelwoning waarvan je het hele bouwproces én de energieprestaties online zal kunnen volgen.


Voor deze primeur werd de locatie niet toevallig gekozen, want “als het passiefconcept in dit klimaat de test doorstaat, dan sowieso ook elders in het land”, vertelt architect en initiatiefnemer Toon Tweepenninckx van A33 architecten. Dit transparante project wordt gerealiseerd in partnership met de groep Saint-Gobain.

Online volgen
Via www.passief-live.be en de bijhorende Facebook-pagina worden de vorderingen in tekst en beeld uit de doeken gedaan. Passief-live.be doet meer dan informatie verstrekken over passief bouwen. Alle relevante waarden zoals buiten- en binnentemperatuur, ventilatiedebieten, verbruik, enz… worden permanent gemeten en gepubliceerd op de website. De bezoekers krijgen zo een concreet beeld van hoe het er in een passiefhuis aan toe gaat, winter en zomer. Als grote troef biedt Passief-live.be de mogelijkheid om het leven in een passiefhuis écht te ervaren. De woning wordt namelijk verhuurd als vakantiewoning in het mooie kader van de Belgische Ardennen.

Wat is een passiefwoning?
Een passiefhuis is een woning waarvan de totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling kleiner is dan of gelijk is aan 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar. Bij een luchtdichtheidsproef (de zogenaamde Blowerdoortest) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal mag het luchtverlies niet groter zijn dan 60 % van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6/uur). Tot slot is een passiefhuis uitgerust met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie.   

Bron:
http://www.habitos.be/bouwen/item.asp?item_id=6313

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons