"Eenmaal-andermaal" organiseert geen openbare verkoop


De 'Nationale Kamer van Notarissen' en het 'Genootschap van Notarissen van de Provincie Antwerpen' hadden een geding aangespannen tegen de website eenmaal-andermaal.be.
De notarissen wilden een verkoop per opbod via het Internet laten verbieden omdat het zou ingaan tegen de belangen van de kandidaat-kopers van vastgoed. Vorige maand werd de zaak behandeld en op vrijdag 11/03/2011 viel de uitspraak: de Antwerpse strafrechter volgt de stelling van de verdediging dat de kandidaat-kopers in het biedingsproces geen aanbod uitbrengen, maar een voorstel doen van een prijs of een uitnodiging tot aanbieding.
'Eenmaal-Andermaal organiseert dus geen openbare verkoop en vormt dus geen oneerlijke concurrentie voor het monopolie van het notariaat. De openbaar aanklager had een principiële minimale straf gevorderd voor 'inmenging in het openbaar ambt'.

Online bieding
Vorig jaar hielden de Nederlander Paul Voerman (38) uit Wilrijk en Schotenaar Frank Vanleeuwe (35) hun bvba 'Eenmaal-Andermaal' boven de doopvont, een initiatief van Antwerpse makelaars. Het systeem is eenvoudig: verkopers en kopers van vastgoed bieden zich aan via de website. 'Eenmaal-andermaal' organiseert dan op een bepaalde dag en uur een online bieding. Een makelaar neemt daarna contact op met de hoogste bieder om tot een overeenkomst te komen. Al 59 panden veranderden op die manier van eigenaar. 
De reactie van de notarissen bleef niet uit. Ze dienden een klacht in. Hun advocaten, onder wie stafhouder Grootjans, verwezen naar de oorsprong van de huidige wetgeving. "Vroeger gebeurden bij de organisatie van openbare verkopen zoveel onregelmatigheden dat de organisatie en de controle werd toevertrouwd aan de notarissen. Dit nieuwe systeem opent de weg voor misbruiken. De verkoper kan bijvoorbeeld vrienden mobiliseren om de prijs de hoogte in te jagen. Bijkomend, notarissen zien toe op de bescherming van de koper. Ze kijken bijvoorbeeld na of het pand al dan niet in een zone ligt, die in aanmerking komt voor onteigening."

Second opinion via beroep?
Meester Len Augustyns pleitte in deze zaak voor 'Eenmaal-Andermaal'. "We zouden ons schuldig maken aan inmenging in het openbaar ambt, maar dat klopt niet. Eenmaal-andermaal organiseert alleen online biedingen en die zijn niet bindend. De hoogste bieder wordt uitgenodigd om te zien of de verkoop kan doorgaan. En dat gebeurt door een erkend makelaar, los van de website." 
De advocaat weerlegde ook het argument van het misbruik. "Het gevaar dat iemand de prijs de hoogte in jaagt, bestaat nu ook. Dat gevaar is niet groter op de website." Augustyns sprak de vrees uit dat de notarissen het monopolie op de openbare verkopen willen uitbreiden naar het internet. "Dit is de testcase voor de notarissen", aldus Augustyns. In eerste aanleg heeft hij de testcase in een principieel vonnis gewonnen. Het is nu afwachten of parket en/of de burger-lijke partijen een 'second opinion' willen vragen door in beroep te gaan…

 

 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag