Een zwembad installeren: welk budget moet je voorzien?

Een zwembad in de tuin is bereikbaarder dan ooit. Maar over welke budgetten spreken we dan?

Zwembaden bestaan tegenwoordig in alle formaten en voor ieders budget, van het opblaasbad van € 20 tot een ingegraven exemplaar dat € 100.000 kan kosten. Globaal gezien kunnen we zwembaden in twee categorieën opdelen. In de eerste vind je de goedkoopste en makkelijkst te installeren zwembaden, de tweede bevat de duurdere maar ook duurzaamste baden.

Boven de grond

De betaalbaarste zwembaden zijn opblaasbaar en koop je in de supermarkt. Voor een standaardmodel moet je zo’n € 40 rekenen, al heb je natuurlijk ook plonsbadjes die goedkoper zijn, meestal voor de allerkleinsten.

Groter kan ook, doorgaans met een bijgeleverd filtersysteem. Reken hier op prijzen van € 250 en meer.

Ben je op zoek naar een robuust model, dan heb je keuze zat. Met een tubulair zelfbouwpakket ben je enkele honderden euro’s kwijt, een bedrag dat je gerust maal 10 mag doen indien je voor een zwembad met een houten buitenkant kiest. Wie voor een stalen structuur kiest, zal ergens middenin belanden. Let wel: we hebben het hier telkens over instapmodellen. Gemiddeld zal je zo’n € 3.000 opzij moeten houden voor een tubulair model en ongeveer het dubbele voor de andere varianten.

Als we het hebben over de baden met hout, weet dan dat je best voor kwaliteit opteert want dat gaat nu eenmaal langer mee. Dat de kostprijs dan boven € 10.000 uitkomt, is zeker geen uitzondering. Onthoud wel dat het hier nog steeds over zelfbouwkits gaat, dus wie het werk door een professioneel laat uitvoeren, moet ook met werkuren rekening houden. Een voordeel van bovengrondse zwembaden zijn dan weer dat ze relatief makkelijk te monteren zijn.

Ondergronds

Wie een ingegraven zwembad wil, moet er de centen voor hebben. Eerst en vooral zit je met graafwerk, beton, terraswerk enzovoort. En dan hebben we het nog niet eens over accessoires en verlichting gehad. Het grote voordeel van een ingegraven bad is dat het decennia lang kan meegaan.

Het meest klassieke voorbeeld is het ingegraven zwembad van polyester. Dat is makkelijk in onderhoud en relatief betaalbaar. De andere oplossing is een bad van beton: duurder maar ook duurzamer. Beter dan dit wordt het niet.

En budgetgewijs dan? Je hebt al een ingegraven zwembad (alles inbegrepen) voor € 25.000 maar ook dan gaat het om een klein basismodel zonder verdere franjes. Wie € 40.000 tot € 50.000 neertelt, krijgt een bad met mooie afmetingen, enkele accessoires (ladder enz.) en een aangepast filtersysteem in de plaats. Tijd om te shoppen?

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons