Een zachte landing voor de Vlaamse vastgoedmarkt

De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index, of de mate waarin de particuliere vastgoedverkopers naar de markt gaan, daalt nu reeds 3 weken na elkaar om op de nationale feestdag het zwakke cijfer van 0,78 te bereiken. Wij moeten terug tot december 2010 (0,77) om een zwakkere aanbod-markt te vinden. Het aantal verkopers dat hun prijzen aanpast verbeterde lichtjes van 30 % naar een 27%.

De zomermaanden zijn traditioneel zwakkere aanbod maanden, maar het wegzakken van de aanbod is wel zeer heftig. In de vorige PVS-index commentaar uiten wij de vrees dat de vastgoedmarkt reeds vanaf het derde kwartaal naar een aanbod-daling zou kunnen gaan.

Evolutie Woningprijzen
Wanneer we de evolutie (inflatie) van de woningprijzen bekijken dienen wij vast te stellen dat deze voor bestaande woningen reeds vanaf het derde kwartaal 2013 langzaam afkalven.

De verkoopprijs van nieuwe woningen hebben het steeds iets moeilijker om de prijszetting naar beneden aan te passen. De bouwkosten zijn niet zo flexibel, en de grond werd normaliter reeds vroeger aangekocht.

De meer recente cijfers (notarisbarometer) geven aan dat deze tendens van minder snel stijgende verkooppijzen zich bestendigt. De verkoopprijzen van woningen volgen het ritme van de index met moeite of niet meer. De gemiddelde verkoopprijs van appartementen daalt nu reeds 3 kwartalen na elkaar.

Evolutie kredietaanvragen
De cijfers m.b.t. het aantal aangevraagde dossiers hypothecair krediet bevestigen deze tendens. Zowel het aantal aanvragen als de gevraagde te lenen sommen dalen significant (resp. -7.68 en -4.16 %).

Al met al klinkt dit veel onrustiger dan het eigenlijk is. In de landen om ons heen kwam de landing vroeger en harder aan. Op korte termijn komen er in Vlaanderen blijkbaar geen grote ingrepen in de rente, loonindex en sociale zekerheid. De huidige niet efficiente woonbonus wordt door de nieuwe Vlaamse regering voorzichtig omgeturnd naar een efficientere woonfiscaliteit.

De Vlaamse vastgoedverkoper en -koper maakt zicht niet zoveel zorgen en laat de immo-markt rustig verder kabellen.

Maar:
Enerzijds zal op langere termijn de economie zich herstellen en zal het overheidsbeleid bijgestuurd worden. Dit zal een negatieve impact op de verkoopprijs hebben.

Anderzijds zullen wij ondervinden dat er te weinig (groene) woningen gebouwd werden,wat door een gebrek aan aanbod de prijzen naar boven zal stuwen.

Maar dat is een probleem voor later...

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons