Een op drie kandidaat-kopers en -bouwers krijgt moeilijk een lening

Hoewel de voorkeur van de Belgen uitgaat naar bouwen, kiest een grote meerderheid voor kopen en renoveren. Financiële bezwaren staan in de weg van de bouwdromen.

Het onderzoeksbureau iVox peilde in opdracht van Reynaers Aluminium naar de manier waarop de Belgen hun ambitie van een eigen woning realiseren. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan liever te bouwen dan te kopen en te renoveren. Toch zal ongeveer drie kwart kiezen voor de aankoop van een bestaande woning om die te renoveren. De initiële bouwplannen blijken op financiële bezwaren te stuiten. Belangrijkste tegenvallers zijn een te beperkte financiële tussenkomst door de overheid (65 %) en de schaarse, dure bouwgronden (44%).

De initiële voorkeur voor nieuwbouw wordt vooral gedreven door comfortoverwegingen. Ook het plezier om een eigen concept te realiseren spreekt aan. Bij de keuze voor een renovatieproject is het doe-het-zelfaspect om budgettaire redenen doorslaggevend. Bij mensen met plannen op korte termijn is het in de tijd kunnen spreiden van de werken (en kosten) ook doorslaggevend. De charme die een wat ouder huis biedt, komt op de derde plaats als reden om voor een renovatieproject te kiezen.

Bij de locatiekeuze staat 'wonen in een rustige omgeving' op een. Een eigen tuin en de nabijheid van winkels, scholen en werk scoren ook hoog. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft aan vlakbij een stad te willen wonen, maar ruim een derde meent dat dit onbetaalbaar is. Tot slot staat iets meer dan de helft van de ondervraagden open voor alternatieve woonvormen, waarbij het samenwonen van verschillende generaties en co- housing met gedeelde faciliteiten de meeste mensen wel aanspreken.

Financieringsproblemen
In opdracht van de woningbouwer Blavier peilde hetzelfde onderzoeksbureau ook naar de financiële mogelijkheden van kandidaat-bouwers en -kopers. Volgens de enquête heeft bijna drie kwart van de 24- tot 35-jarigen een budget van minder dan 250.000 euro om een eigen woning te kopen of te bouwen. "Omdat een eigen woning bouwen vaak meer dan 250.000 euro kost en 18 procent van de min-35-jarigen voor nieuwbouw kiest, stelt het financieringsprobleem zich het scherpst voor deze generatie", aldus Stefan Hallez, woordvoerder van Woningen Blavier. Bovendien heeft slechts een op drie van hen een startkapitaal van meer dan 50.000 euro, een bedrag dat vandaag bij de banken als eigen inbreng verwacht wordt. Daarom ziet bijna de helft van de 25- tot 34-jarigen zich verplicht tweederde van de som tot de volledige som te lenen. Door de verstrengde houding van de banken blijkt dat niet eenvoudig. Dat geldt trouwens niet alleen voor jonge mensen. Volgens de studie vindt een op de drie mensen met bouw- of koopplannen het moeilijk om een lening af te sluiten. En een op de vijf krijgt het nodige bedrag niet van de bank. 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons