Een nieuw online vastgoed veiling(?) initiatief?

 

“ONLINE EEN BOD UITBRENGEN? OOK DE RECHTER ZIET ER GEEN BEZWAAR MEER IN!! PROFITEER NU OOK VAN DEZE OPKOMENDE HYPE!!
HEEFT U PANDEN LANGER DAN 3 MAAND IN PORTEFEUILLE? ZET ZE NU OP VEILINGVASTGOED.be.“

Zo lezen wij in een recent bericht dat naar de Vlaamse makelaars werd gestuurd. 
Nu de uitspraak van de eerste rechter is gekend in de zaak Eénmaal-Andermaal, was het te verwachten dat er nog anderen op die kar zouden springen. De site richt zich voor wat het aanbod betreft exclusief tot de vastgoedmakelaars en voor wat betreft de vraag tot elkeen die zich via de site als bieder heeft geregistreerd en zich akkoord heeft verklaard met de algemene voorwaarden door het eenvoudig aanklikken van een invulveld. Bij de registratie als bieder worden deze algemene voorwaarden nog niet meegedeeld. Evenmin dienen de algemene voorwaarden via een bevestigingsmail te worden aanvaard.


Wat lezen wij in de algemene voorwaarden?
Enerzijds wordt er gesteld dat Veilingvastgoed, de gerechtsdeurwaarders en de opdrachtgevers voor niets verantwoordelijk zijn, dat zij de identiteit van de bieder kunnen controleren, de juistheid van de gegevens ervan, en dat zij elke bieder kunnen uitsluiten enz… Zo kan de “veilingmeester“ zowat bij elk geschil alles alleen beslissen, zonder dat verhaal mogelijk is en kan die ook tijdens de veiling de bieders contacteren en verzoeken om onmiddellijk hun solvabiliteit aan te tonen enz…
Daarnaast blijft iedere bieder gehouden aan zijn bod, ook indien zijn bod wordt overtroffen. Indien de veilingmeester beslist het bod van de hoogste bieder te weigeren zal de hoogste voorgaande bieder als koper worden aangeduid enz…
Ingeval van rouwkoop zal de rouwkoper instaan voor de geleden schade en zal nimmer de gebeurlijke hogere prijs kunnen opvragen. Alle kosten om het niet betaalde lot opnieuw in veiling te brengen of het verschil tussen het tweede hoogste bod zijn ten laste van de koper dewelke niet tijdig heeft voldaan.
Men gebruikt dus termen en regels die verwijzen naar een klassieke (vastgoed)veiling of openbare verkoping waarbij de koper en verkopers normaal rechten en plichten hebben, zoals beschreven in de algemene en biezondere voorwaarden ervan. Zo moet onder meer de verkoper uiteraard voldoen aan de informatieverplichting en moet de koper-bieder zich kunnen verbinden om effectief te kopen en dus de prijs te betalen.

Anderzijds staat er op het einde van de algemene voorwaarden te lezen dat “Alle informatie alsook de biedingen worden aanzien als informatief en zijn in geen enkel geval bindend, noch voor de koper noch de verkoper“ en dat “De bieder geeft toestemming aan VeilingVastGoed gcv om zijn gegevens door de geven aan het erkende immobiliënkantoor die de bieding organiseert, teneinde een eventuele koopovereenkomst te onderhandelen.” Dit heeft men er uiteraard aan toegevoegd om zich te wapenen tegen een eventuele klacht van het notariaat door te stellen dat de biedingen uiteindelijk toch niet bindend zijn en dus dat het niet om een verboden openbare verkoop gaat.
Hoe kan men dan spreken van een veiling, veilingmeester, rouwkoopkosten, registratie-gegevens, rechten en plichten enz… als finaal alle biedingen de verkoper noch de koper binden? Van een tegenstrijdigheid gesproken! Men doet alsof het om een bindende (per definitie) veiling gaat terwijl het helemaal niet zo is volgens de kleine letters. Of hoe men probeert de geit en de kool te sparen in online immo veilingland…

Benieuwd om te zien wat de consument hiervan zal vinden…

 

 

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons