Een nieuw online vastgoed veiling(?) initiatief?

 

“ONLINE EEN BOD UITBRENGEN? OOK DE RECHTER ZIET ER GEEN BEZWAAR MEER IN!! PROFITEER NU OOK VAN DEZE OPKOMENDE HYPE!!
HEEFT U PANDEN LANGER DAN 3 MAAND IN PORTEFEUILLE? ZET ZE NU OP VEILINGVASTGOED.be.“

Zo lezen wij in een recent bericht dat naar de Vlaamse makelaars werd gestuurd. 
Nu de uitspraak van de eerste rechter is gekend in de zaak Eénmaal-Andermaal, was het te verwachten dat er nog anderen op die kar zouden springen. De site richt zich voor wat het aanbod betreft exclusief tot de vastgoedmakelaars en voor wat betreft de vraag tot elkeen die zich via de site als bieder heeft geregistreerd en zich akkoord heeft verklaard met de algemene voorwaarden door het eenvoudig aanklikken van een invulveld. Bij de registratie als bieder worden deze algemene voorwaarden nog niet meegedeeld. Evenmin dienen de algemene voorwaarden via een bevestigingsmail te worden aanvaard.


Wat lezen wij in de algemene voorwaarden?
Enerzijds wordt er gesteld dat Veilingvastgoed, de gerechtsdeurwaarders en de opdrachtgevers voor niets verantwoordelijk zijn, dat zij de identiteit van de bieder kunnen controleren, de juistheid van de gegevens ervan, en dat zij elke bieder kunnen uitsluiten enz… Zo kan de “veilingmeester“ zowat bij elk geschil alles alleen beslissen, zonder dat verhaal mogelijk is en kan die ook tijdens de veiling de bieders contacteren en verzoeken om onmiddellijk hun solvabiliteit aan te tonen enz…
Daarnaast blijft iedere bieder gehouden aan zijn bod, ook indien zijn bod wordt overtroffen. Indien de veilingmeester beslist het bod van de hoogste bieder te weigeren zal de hoogste voorgaande bieder als koper worden aangeduid enz…
Ingeval van rouwkoop zal de rouwkoper instaan voor de geleden schade en zal nimmer de gebeurlijke hogere prijs kunnen opvragen. Alle kosten om het niet betaalde lot opnieuw in veiling te brengen of het verschil tussen het tweede hoogste bod zijn ten laste van de koper dewelke niet tijdig heeft voldaan.
Men gebruikt dus termen en regels die verwijzen naar een klassieke (vastgoed)veiling of openbare verkoping waarbij de koper en verkopers normaal rechten en plichten hebben, zoals beschreven in de algemene en biezondere voorwaarden ervan. Zo moet onder meer de verkoper uiteraard voldoen aan de informatieverplichting en moet de koper-bieder zich kunnen verbinden om effectief te kopen en dus de prijs te betalen.

Anderzijds staat er op het einde van de algemene voorwaarden te lezen dat “Alle informatie alsook de biedingen worden aanzien als informatief en zijn in geen enkel geval bindend, noch voor de koper noch de verkoper“ en dat “De bieder geeft toestemming aan VeilingVastGoed gcv om zijn gegevens door de geven aan het erkende immobiliënkantoor die de bieding organiseert, teneinde een eventuele koopovereenkomst te onderhandelen.” Dit heeft men er uiteraard aan toegevoegd om zich te wapenen tegen een eventuele klacht van het notariaat door te stellen dat de biedingen uiteindelijk toch niet bindend zijn en dus dat het niet om een verboden openbare verkoop gaat.
Hoe kan men dan spreken van een veiling, veilingmeester, rouwkoopkosten, registratie-gegevens, rechten en plichten enz… als finaal alle biedingen de verkoper noch de koper binden? Van een tegenstrijdigheid gesproken! Men doet alsof het om een bindende (per definitie) veiling gaat terwijl het helemaal niet zo is volgens de kleine letters. Of hoe men probeert de geit en de kool te sparen in online immo veilingland…

Benieuwd om te zien wat de consument hiervan zal vinden…

 

 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons