Een nieuw of een bestaand huis kopen: hoe maak je de juiste keuze?

Bij een bestaande woning is het belangrijk dat de analyse correct verloopt en dat je een duidelijk overzicht krijgt van wat je er nu en in de toekomst aan zal besteden. Denk aan opfrissingswerken, een nieuwe ketel, eventuele gemeenschappelijke kosten (het kan ook om een appartement gaan…), maar natuurlijk ook aan de registratierechten, de notariskosten en aan het aflossingskrediet als je geld leent.

Je renovatiebudget is trouwens nooit simpel om te berekenen en kan snel oplopen, tot zelfs het viervoudige van het bedrag dat je oorspronkelijk in gedachten had. Hou daar dus zeker rekening mee.

Begrotingsverschil

Voor een nieuw huis zullen de initiële kosten waarschijnlijk hoog lijken, in die zin dat zowel de grond als het gebouw aan de BTW onderworpen zijn. Weet echter dat de BTW enkel moet worden betaald indien de grond tegelijk met het gebouw wordt gekocht en van dezelfde verkoper (in het geval van zogenaamde sleutel-op-de-deurwoningen). Zorg er dus voor dat je weet of er BTW wordt aangerekend op de volledige aankoopprijs of dat er een uitsplitsing is met een deel van de grond (onderworpen aan registratierechten) en een deel van de bouw (onderworpen aan BTW) omdat dit een belangrijk verschil maakt. Wie grond koopt om daar een woning op te bouwen, is registratierechten verschuldigd maar geen BTW.

Energieprestatie

In de overgrote meerderheid van de gevallen is de energieprestatie van een nieuw huis veel hoger dan die van een bestaand huis. Dit zorgt voor aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons