Een kluis in huis: welke soort kiezen en hoe installeren?

In de meeste gevallen duren inbraken slechts enkele minuten. Behalve in zeldzame en specifieke situaties nemen dieven hun tijd (ze hebben ook niet altijd de juiste vaardigheden) om in een kluis in te breken. In ieder geval is het van tel om voor een kwalitatief model te kiezen.

Uiteraard moet je het aantal mensen dat op de hoogte is van het bestaan van de kluis beperken. Ook belangrijk is dat de brandkast “verborgen” is. Vermijd deze traditionele locaties: achter een schilderij in de woonkamer, in de kleerkast van de grote slaapkamer enzovoort.


Verzegeld

Wie een kluis wil, koopt maar beter een verzegeld exemplaar. De keuze voor een chemisch anker is in ieder geval interessant om de bevestiging steviger te maken. Kijk uit naar een kluis met veel bevestigingspunten. Een low-end model heeft er meestal maar twee, idealiter heeft een brandkast er vier, zes of zelfs acht en dan verspreid over zowel de achterkant als de onderkant.
Ingebouwde kluis

Toegegeven, de installatie van een ingebouwde kluis is complexer maar zo’n exemplaar dat volledig in een muur of vloer is ingebed, verkleint de kans op diefstal. Zij hebben immers alleen toegang tot de deur, die over het algemeen dikker en steviger is dan de rest van de brandkast. Een optimale installatie vereist een stevige wand die ongeveer tien centimeter dikker is dan de kluis. Er zal ook een “nis” worden voorzien, zodat er een vijftiental centimeter ruimte rond de kluis overblijft om deze stevig af te dichten met hoogwaardig beton en staven.
In krappe en hoge ruimtes

Een kluis is moeilijker open te breken is als deze zich op een bepaalde hoogte en in een krappe ruimte bevindt. Denk aan het dak, een smal toilet, een drukke technische ruimte enzovoort. Niet alleen kunnen dieven dan minder kracht zetten, het wordt voor hen ook moeilijker om een breekijzer of ander gereedschap in de strijd te werpen. Weet dat er ook brandveilige en/of waterdichte kluizen bestaan. Deze zijn iets duurder, al beschermen ze je kostbare voorwerpen of gevoelige documenten ook beter tegen vlammen en/of water.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons