Een kleine woning is in België erg betaalbaar

Uit de jaarlijkse ‘Property Index’ van adviesbureau Deloitte blijkt dat een kleine woning in ons land best betaalbaar is: voor een nieuwe woning van 70 m² betaalt een gezin in België gemiddeld 3,8 jaarlonen.

Uit de Property Index van Deloitte blijkt dat het in België best meevalt om een kleine woning aan te schaffen. Waar de Belg ongeveer 3.8 jaarlonen besteedt aan een woning van 70m² betalen Fransmannen al snel 9 jaarlonen en in Rusland loopt dat soms zelfs op tot 10. Een kleine Belgische woning is dus erg betaalbaar, maar de omvang van de woning speelt wel een belangrijke rol.

Naar Belgische normen is 70 m² erg klein, maar in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland is dit al heel wat. Twee derde van de Belgische woningen hebben 5 kamers of meer, terwijl dat in Nederland en Duitsland minder dan 40 procent is. In heel de Europese Unie beschikt slechts 40 procent van de gezinnen over een woning met 5 kamers of meer, zo schrijft ook bouwenwonen. We doen het dus zeker niet slecht, maar moeten misschien een beetje van ons comfort opzij schuiven.

De Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, voorspelt bovendien een prijsdaling van de woningprijzen in België. Ze voorspellen die prijsdaling omdat de prijzen van vastgoed in België zijn gestegen, maar nogal wat specialisten zijn het niet eens met die voorspelling. De prijzen zijn misschien wel gestegen, maar toch blijft wonen in België erg betaalbaar, zo blijkt uit dit onderzoek. De vastgoedmarkt is gestabiliseerd, en het valt dus nog af te wachten of de woningprijzen zullen dalen of stijgen. (KS)


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag