Een kleine woning is in België erg betaalbaar

Uit de jaarlijkse ‘Property Index’ van adviesbureau Deloitte blijkt dat een kleine woning in ons land best betaalbaar is: voor een nieuwe woning van 70 m² betaalt een gezin in België gemiddeld 3,8 jaarlonen.

Uit de Property Index van Deloitte blijkt dat het in België best meevalt om een kleine woning aan te schaffen. Waar de Belg ongeveer 3.8 jaarlonen besteedt aan een woning van 70m² betalen Fransmannen al snel 9 jaarlonen en in Rusland loopt dat soms zelfs op tot 10. Een kleine Belgische woning is dus erg betaalbaar, maar de omvang van de woning speelt wel een belangrijke rol.

Naar Belgische normen is 70 m² erg klein, maar in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland is dit al heel wat. Twee derde van de Belgische woningen hebben 5 kamers of meer, terwijl dat in Nederland en Duitsland minder dan 40 procent is. In heel de Europese Unie beschikt slechts 40 procent van de gezinnen over een woning met 5 kamers of meer, zo schrijft ook bouwenwonen. We doen het dus zeker niet slecht, maar moeten misschien een beetje van ons comfort opzij schuiven.

De Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, voorspelt bovendien een prijsdaling van de woningprijzen in België. Ze voorspellen die prijsdaling omdat de prijzen van vastgoed in België zijn gestegen, maar nogal wat specialisten zijn het niet eens met die voorspelling. De prijzen zijn misschien wel gestegen, maar toch blijft wonen in België erg betaalbaar, zo blijkt uit dit onderzoek. De vastgoedmarkt is gestabiliseerd, en het valt dus nog af te wachten of de woningprijzen zullen dalen of stijgen. (KS)

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons