Een kindvriendelijke en veilige keuken

In ons dagelijkse leven speelt de keuken een belangrijke rol. Toch schuilt er heel wat gevaar in de keuken, zeker voor kleine kinderen. We zorgen dus best voor een kindvriendelijke en veilige keuken. Hoe doe je dat? Enerzijds door verstandig om te gaan met je keukenapparaten en anderzijds door enkele praktische maatregelen te nemen. Neem deze veiligheidstips in acht en voorkom zo ongelukken.

Een ‘veilige keuken’ begint bij je zelf. Ga verstandig om met je keukenapparaten. Lees eerst de handleiding alvorens je een apparaat gebruikt. Neem ook geen onnodige risico’s bijvoorbeeld met de combinatie water en elektriciteit. 

Heb je kinderen? Dan ligt ook daar de verantwoordelijkheid bij jou. Laat jonge kinderen nooit alleen in de keuken. Maak ook de keuken kindvriendelijk. Hoe? •Vermijd dat je kind ergens kruipt of klimt waar het niet veilig is voor hem/haar. Installeer een babyhek tussen de keuken en een aansluitende ruimte en laat geen ‘verhoogjes’ (stoel of opstapje) staan
 •Monteer kast- en/of ladesloten. Bewaar de sleutels op een plek waar kinderen niet bij kunnen •Laat messen of andere (scherpe) voorwerpen niet rondslingeren •Plaats hoekbeschermers op scherpe randen •Bewaar schoonmaakmiddelen en zeep buiten het bereik van kinderen 

Keukenapparaten
Installeer keukenapparaten bij voorkeur op zo’n hoogte dat kinderen er niet bij kunnen. Zorg er wel voor dat jij ze eenvoudig kunt gebruiken. Ook een extra veiligheidslot op apparaten is aan te raden. Er bestaan sloten voor ovens, koelkasten, …

Oven
Het gevaar bij een oven schuilt hem in de deur. Deze mag niet te warm worden. Koop je een nieuwe oven? Overweeg dan een oven met een koude deur. Een koude deur wordt niet warmer dan 30°C tijdens het bakproces, waardoor brandwonden uitgesloten zijn. Om brandwonden te vermijden is het gebruik van ovenwanten ook aan te raden. Ga voor wanten die meer beschermen dan enkel een deel van je handen.

Fornuis
Draai op het fornuis stelen van pannen altijd naar binnen. Zo kan niemand er toevallig tegen aanlopen. Potten en pannen met handvatten plaats je best achteraan op je kookplaat. Dan kunnen kinderen er niet aan. Voorkom ook dat kinderen aan knopjes draaien of zich verbranden aan de kookplaten of het kookgerei. Maak daarom gebruik van een fornuisrekje. Op de markt zijn ook kookplaten met magnetische bedieningsknoppen verkrijgbaar. Neem je deze weg, dan functioneert het fornuis niet meer. Bij andere kookplaten moet je dan weer eerst een beveiligingscode intikken, alvorens ze werken. 

Friteuse
Van alle keukenapparaten is de friteuse het gevaarlijkst. Plaats deze daarom op een veilige plaats. Dit is een plaats waar er weinig verkeer is en waar wegspattend vet niet voor gevaar zorgt. Zet een friteuse nooit: •Naast een deur •Onder een raam •Naast een spoelbak of een kraan (water op olie zorgt voor een steekvlam) 

Keukenkraan
Warm en zelfs heet water binnen een paar seconden uit de kraan laten komen, is al lang geen utopie meer. Hoe praktisch dit ook is, een dergelijke kraan herbergt ook gevaar.

Kies daarom voor een model met een beveiligingssysteem Zo verkom je brandwonden. Enkele opties: - Een kraan met een warmtebegrenzer - Een kraan met ledverlichting, die aangeeft of het water koud (blauwe schijn) of warm (rode gloed) is - Een kraan met een veiligheidschakelaar 

Vaatwasser
Wanneer een vaatwasser net klaar is, is deze binnenin zeer warm. Doe je hem meteen open? Dan geeft de vaatwasser nog heel wat stoom af. Deze stoom kan brandwonden veroorzaken. Laat daarom de vaatwasser eerst afkoelen voor je hem leegmaakt.

Rookmelders
In België is de installatie van rookmelders vaak verplicht. In elke nieuwbouwwoning of grondig gerenoveerde woning moet in Vlaanderen een rookmelder hangen. Hoewel veel huisbranden ontstaan in de keuken, installeer je een rookmelder best vlak buiten deze ruimte. Op die manier vermijd je dat de rookmelder onnodig lawaai maakt. De rookmelder geeft enkel een signaal wanneer er reëel gevaar is. 

Zorg wel voor een branddeken in je keuken. Ook een apotheekkast (niet het meubel) is geen overbodige luxe, moest het toch fout gaat in de keuken. 

Hoe CO-vergiftiging vermijden in de keuken? Simpel. Zorg voor ventilatie. Plaats voldoende verluchtingsroosters. Deze regel geldt trouwens ook voor de rest van het huis. Wees ook voorzichtig met koken op gas. Controleer na gebruik of de apparaten volledig zijn uitgeschakeld. Dit doe je ook voor het ontploffingsgevaar te vermijden. 

Bron:
Habitos.be

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons