Een huis (ver)kopen per sms kan


Een kort tekstberichtje dat met een mobiele telefoon werd verstuurd, is betrouwbaar als bewijsmiddel bij de aankoop of verkoop van een woning. Dat oordeelt de rechtbank van eerste aanleg in Gent, zo schrijft De Tijd zaterdag.

Een echtpaar aanvaardde per sms een bod van 550.000 euro op hun woning. Toen ze echter later een hoger bod kregen, ondertekenden ze toch een verkoopovereenkomst met de nieuwe kopers. "Een sms is geen geschrift, daar hoeven we ons niet aan te houden", dachten de verkopers.

De rechtbank van eerste aanleg in Gent denkt daar nu anders over. Een sms-bericht is geen onderhandse verkoopovereenkomst of compromis, maar wel een geschrift dat als begin van bewijs kan dienen. Daarbij moeten bijkomende elementen aantonen dat de verkopers wel degelijk de sms verstuurden, zoals de gsm-factuur waaruit blijkt dat er veel contact was geweest tussen beide partijen.

Betrouwbaar bewijsmiddel
"Het is bij mijn weten de eerste keer dat een rechter oordeelt dat een sms een geschrift vormt en betrouwbaar is als bewijsmiddel", stelt advocaat Gijs Verbeke in de krant. "Want, zo oordeelt de rechter, zowat iedereen beschikt over een eigen gsm en die wordt in principe alleen door hem of haar gebruikt. Het nummer van het gsm-toestel waarmee een bericht werd verzonden, volstaat dan ook om de auteur van het bericht te identificeren".

Bron:
http://www.zita.be/business/nieuws/1776020_een-huis-verkopen-per-sms-kan.html

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons