Een huis kopen? Zo begin je eraan

Verkopers van vastgoed willen graag een hoge prijs en kopers willen liefst een lage prijs. De eigenlijke verkoopprijs van een huis ligt meestal in het midden. Je gaat dus sowieso terecht komen in een spel van bod en tegenbod, wat boeiend maar ook slopend is. Kom daarom beslagen ten ijs en lees deze tips door.

1. Oefening baart kunst

Surf door de zoekertjes en maak zoveel mogelijk afspraken om huizen te gaan bekijken want... oefening baart kunst! Wacht dus niet tot je een potentieel droomhuis ziet om een eerste afspraak te maken. Huizen kijken moet je leren. Na je allereerste date met een huis ga je met moeite nog weten hoe het eruit zag maar van het 10de huis ken je nadien nog elk detail. 

2. Gebruik al je zintuigen

Een huis bekijken doe je met bijna al je zintuigen. Je ruikt, luistert, voelt en kijkt. De deur zwaait open en het eerste dat je gaat opvallen is de geur van het huis. Heeft het lang leeggestaan? Zit er vocht? Allemaal dingen die je meestal snel weet als je goed let op de geur van het huis. 

Luister heel aandachtig terwijl je door het huis wandelt. De verkoper gaat jou enkele interessante dingen vertellen maar het huis zelf ook. Kraakt de vloer? Hoor je de hondenkennel van de buren? Neem ook rustig de tijd om in de tuin of op het balkon te luisteren. Kan je hier tot rust komen? 

Voel aan de muren, het houtwerk, de ramen,… Voelt het droog aan? Voelt het stevig? Klop ook eens op de muren. Als ze hol klinken, is de plakkerij niet stevig en kan dat een probleem verbergen. Hout met houtworm erin, kan er perfect uitzien maar als je even met je nagel krabt komt het hout los. 

Kijk goed rond. Kijk door alle ramen, achter de deuren, in alle kelders en op alle zolders. Zijn er dakramen? Steek je hoofd buiten want zo kan je de conditie van het dak bekijken. Kijk naar de staat van de schouw en de dakgoten. Kijk ook even naar het huis van de buren. Lijken dat jou mensen waar je het mee gaat kunnen vinden? 

3. Praat zelf niet te veel

Terwijl je met de verkoper door het huis gaat, vertel je zelf best niet te veel. Je hoeft niet luidop aan je partner te laten weten dat je een gigantische barst zag of dat de verwarmingsketel je niet aanstaat. Een getraind koppel doet dit discreet met één welgemikte blik achter de rug van de verkoper. 

4. Informeer jezelf

Wanneer je werkelijk interesse hebt in een huis, ga dan eens langs bij de gemeente. De dienst Ruimtelijke Ordening kan je dikwijls heel wat vertellen over het huis en de straat waar je wil gaan wonen. Zijn er nog originele plannen van het huis? Plant de gemeente grote werken? Hoe ziet het kadasterplan eruit? Wat is de geschiedenis van het huis? 

5. Ga kijken met vrienden of familie

Beslis niet alleen. Ga zeker ook eens langs met vrienden of familie die jou goed kennen en die eerlijk durven te zijn. Sta je voor iets grotere werken? Ga langs met een vakman die alles goed kan inschatten. 

6. Ga langs op verschillende tijdstippen

Niets is immers wat het lijkt. Een huis aan de luchthaven kan heel rustig zijn tot de wind uit een andere richting komt en de vliegtuigen van landingsbaan veranderen. Een huis naast een school is heel stil in de grote vakantie. Een restaurant naast de deur geeft weinig geurhinder op de sluitingsdag… en zo kunnen we nog even doorgaan. 

Je gaat sowieso compromissen moeten sluiten want een perfect huis in een perfecte straat bestaat niet. Het is wel een pak makkelijker om met een nadeel te leven dat je correct hebt ingeschat. Zorg er dus voor dat je over zoveel mogelijk informatie beschikt. Kies vervolgens weloverwogen en met je hart voor het huis van je dromen!

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons