Een huis kopen via e-mail is voortaan mogelijk

Tot voor kort waren rechtbanken het niet eens of een akkoord over de prijs van een huis via e-mail wel een juridische waarde had. Een pas gepubliceerde wet brengt hierover nu meer duidelijkheid.

Bij de aan- en verkoop van een huis gebeurt het wel eens dat de partijen hun akkoord over de prijs via e-mail aan elkaar laten kennen. In dat geval rijst de vraag of zo’n akkoord wel bindend is.

Tegenstrijdige rechtspraak

In het verleden waren rechters het niet altijd eens over de waarde van zo’n e-mail. Zo oordeelde het hof van beroep te Antwerpen bijvoorbeeld dat zo’n mail geen juridische waarde heeft. Het hof van beroep in Gent nam integendeel een ander standpunt in.

Er is een nieuwe wet

Een pas gepubliceerde wet (Belgisch Staatsblad, 10 oktober 2018) geeft nu aan dat een verkoopovereenkomst met betrekking tot een huis ook via elektronische weg kan worden gesloten. Dat geldt dan wel enkel voor het compromis. De notariële akte moet nog altijd via een notaris worden afgesloten. Bovendien kan een akkoord tussen de koper en verkoper over de prijs ook via een e-mail worden bewezen.

Er is een uitzondering

Op de regel dat een koopovereenkomst m.b.t. een onroerend goed ook via e-mail kan worden gesloten bestaat wel een uitzondering. Meer bepaald zal zo’n overeenkomst toch ongeldig kunnen zijn als er praktische obstakels zijn die in het concrete geval verhinderen dat de partijen via elektronische weg een overeenkomst sluiten. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er een certificaat vereist is voor het sluiten van de overeenkomst en dit certificaat alleen op papier wordt uitgegeven.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons