Een huis bouwen voor 1.000 euro/maand: het kan!

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw is het vandaag de dag perfect mogelijk om een nieuwe, bijna-energieneutrale woonst (E30) te bouwen zonder dat je hiervoor op 20 jaar tijd meer dan 1.000 euro/maand moet afbetalen.

Anno 2010 kon je voor 1.000 euro/maand een huis met E-waarde 80 bouwen dat over 20 jaar tijd volledig was terugbetaald. 

De voorwaarden: een bouwgrond van maximaal 350 m², een bewoonbare oppervlakte van 150 m² en minstens 75.000 euro aan eigen inbreng van de eigenaars. 

2016 vs. 2010

Onder diezelfde omstandigheden kan je in 2016 dus een veel zuinigere E30-woning (laten) bouwen voor slechts 31.000 euro meer. Die meerkost wordt echter grotendeels gecompenseerd door de gedaalde rentevoet (2,30% in 2016 tegenover 3,88% in 2010) én de lagere energiekosten van zo’n 40 euro/maand, wordt geschat. 

Beide besparingen leveren zo'n 100 euro/maand op, wat na 20 jaar tijd ongeveer 24.000 euro oplevert. Ergens dus nog 7.000 euro vandaan toveren en de berekening van de Vlaamse Confederatie Bouw klopt als een bus. 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons