Een huis bezichtigen, zo doe je dat!

1. Neem iemand mee die er verstand van heeft

Niet alleen zien twee paar ogen meer dan één, zeker als je de eerste keer een woning gaat kopen, neem je beter iemand mee die er ervaring mee heeft en/of er verstand van heeft. Zeker bij een iets ouder huis is het verstandig een professional mee te nemen, die kan kijken naar de staat van het huis. Dit kan een makelaar zijn, maar net zo goed een vakman.

2. Vervul je onderzoeksplicht

Blijken er na de aanschaf van de woning problemen te zijn, dan moet je kunnen aantonen dat je je onderzoeksplicht vervuld hebt. Je moet dus eigenlijk kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om gebreken te kunnen ontdekken. Kosten van gebreken die je tijdens de bezichtiging had kunnen zien, zijn voor jouw rekening. Iemand met verstand van bouwen en verbouwen merkt deze gebreken natuurlijk sneller op. Durf tijdens een bezichtiging dan ook kritische vragen stellen.

3. Vraag naar de documenten van de Vereniging van Eigenaren

Koop je een appartement, dan controleer je ook maar beter de documenten van de Vereniging van Eigenaren. Indien deze immers over onvoldoende kapitaal beschikt, kunnen dringende herstellingen misschien niet uitgevoerd worden.

4. Maak een checklist

Vergeet je dingen te vragen, maak dan op voorhand een checklist op die je kan afwerken. Alle vragen die je belangrijk vindt, zet je op dit lijstje. Daarmee voorkom je dat je puur emotioneel handelt. Een woning enkel en alleen op je buikgevoel kopen, is meestal geen goed idee.

5. Meer dan enkel de woning

Is er een tuin? Ga dan zeker ook even de tuin in. Wandels eens door de buurt en proef de sfeer. De buurt kan je immers niet veranderen en het kan echt wel handig zijn om een aantal winkels in de nabije omgeving te hebben. Een praatje met de buren is ook nooit een slecht idee.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons