Een goed ingericht bureau verhoogt de productiviteit: enkele tips!

Niet elke dag is een even productieve dag; het overkomt iedereen wel eens dat het op bepaalde momenten wat moeizamer gaat. Een goed ingericht bureau kan echter een positieve invloed hebben op je concentratie en productiviteit. De volgende eenvoudige tips kunnen hierbij helpen.

Je spendeert toch aanzienlijk wat tijd achter een bureau (mensen die fysieke arbeid leveren misschien iets minder). Het kan dus maar beter een aangename plek zijn waar je je goed voelt. Dat goed gevoel zal zich sowieso ook vertalen naar je werk toe.

De natuur doet je goed, ook rondom je bureau
De natuur heeft altijd een positieve invloed op de gemoedstoestand. Dan hebben we het natuurlijk niet over een grijze, sombere dag… Neen. Denk eerder aan planten naast of op je bureau. Misschien heb je mooie foto’s van natuurlandschappen die je kan ophangen? Maar je kan ook andere, persoonlijk spullen rondom je bureau zetten. Tenslotte heb je ook een leven buiten je (kantoor)job. Laat je dus omringen met dingen die je blij maken!

Zorg voor voldoende (dag)licht
Probeer indien mogelijk je bureau in de buurt van een raam te zetten. Natuurlijk licht maakt het allemaal een stuk vrolijker en zorgt voor de nodige energie. Af en toe moet je trouwens ook eens kunnen wegkijken van dat computerscherm om je ogen even rust te geven. Misschien kan je dat raam ook eens openzetten voor wat frisse lucht? Ook dat doet wonderen.

Zit je niet in de buurt van een raam, zorg dan dat er goede verlichting aanwezig is die voor het nodige en juiste licht kan zorgen.

Luister naar je favoriete muziek
Een werkplek kan bij momenten vrij hectische zijn. Mensen die rondlopen en praten, lawaai van printers, telefoons,… Het lijkt misschien wat egoïstisch, maar zet in zo’n geval een hoofdtelefoon op en luister naar je favoriete muziek. Muziek kan een echte boost geven en zo ook je productiviteit opkrikken!

Stel je bureaustoel en scherm in op de juiste hoogte
Om te voorkomen dat je last krijgt van je nek en rug, is het van belang om een goede zithouding te hebben. Op zo’n hele dag neerzitten is ons lichaam namelijk niet gebouwd, dus een goede houding is zeker en vast een aandachtspunt! De hoogte kan je eenvoudig bepalen door een stukje plakband of wat dan ook in het midden van je computerscherm, op 2/3e deel hoogte, te kleven. Je ogen moeten zich even hoog als dat punt bevinden. Zorg er ook voor dat je handen, polsen en onderarmen een rechte lijn vormen, parallel met de vloer.

Loop rond en neem op tijd een pauze
Het is wetenschappelijk bewezen dat lang stilzitten niet goed is. Integendeel! Beweging is essentieel voor de mens en doet de kans op gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen. Na een korte break zal je weer meer energie hebben en er opnieuw volop tegenaan kunnen gaan. Of doe een powernap van 20 minuten! Zo kunnen je hersenen even rusten en het doet wonderen voor je concentratiegehalte. Wel even een goed momenten afwachten voor je eraan begint…

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag