Een buitenverblijf kopen? Hiermee moet je rekening houden!

Je bent niet alleen

Heel wat Belgen beschikken over een tweede verblijf in binnen- of buitenland. Meer nog, het kan een interessante investering zijn, zeker nu de spaarrekening helemaal niets opbrengt. Toch ga je maar beter niet halsoverkop te werk, goed nadenken dus voor je die handtekening zet.


Houd rekening met de aankoopkosten

Een vakantiehuisje hoeft natuurlijk geen fortuin te kosten, maar koop je er eentje in België, dan moet je wel rekening houden met notariskosten en registratierechten. Bovendien krijg je hier geen verminderingen op. In Vlaanderen gaat het dus om 10%, in Brussel en Wallonië om 12,5%. Andere kosten bedragen ook nog eens ongeveer 2,5%. Je merkt het, de rekening begint op te lopen.


In het buitenland is de plaatselijke wetgeving van toepassing. Informeer je goed en laat je bijstaan door een plaatselijke jurist.

Jaarlijkse belastingen

Jaarlijks dien je voor je vakantiehuis onroerende voorheffing te betalen. Ook hier zijn er geen verminderingen van toepassing. Daarnaast vormt het kadastraal inkomen ook de basis voor je belastingaangifte. Het geïndexeerde K.I. wordt vermeerderd met 40 procent en dit bedrag wordt opgeteld bij al je andere belastbare inkomsten. Hierop betaal je 45 à 50 procent belasting, afhankelijk van je fiscale situatie. Daar komen nog lokale belastingen bovenop.


Heb je een tweede verblijf in het buitenland, dan dien je dit aan te geven via je belastingen. De reële huurwaarde of werkelijke huurinkomsten vormen hier de basis. Ook lokale heffingen zijn mogelijk, afhankelijk van het land.

Vaste kosten

Net als bij een gezinswoning, zijn er bij vakantiehuisje ook kosten waar je voor moet opdraaien. Denk maar aan verwarming, elektriciteit, internet, onderhoudskosten, …

Gerelateerde artikels

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer

Ruim 400.000 Belgen hebben buitenverblijf

Belgen bezitten zowat 410.000 tweede verblijven ‘voor recreatieve doeleinden’, die ze niet verhuren aan derden. Dat schat BNP Paribas Fortis op basis van een eerder onderzoek en recente cijfers.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons