Dubbel glas of driedubbel glas kiezen?

Om zo veel mogelijk energie te besparen, moet je zo goed mogelijk isoleren. Al kan je daarin ook te ver gaan. Veel mensen stellen zich terecht de vraag of ze voor dubbele of driedubbele beglazing moeten kiezen.

Dat dubbel glas veel beter isoleert dan enkel glas is geen nieuws. Het warmteverlies wordt er zelfs 2,5 keer door verminderd. Maar hoe zit het dan met driedubbel glas?

Isolatie
De warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde van dubbel glas draait rond 1 tot 1,1 terwijl dat van driedubbel glas maar 0,8 of minder bedraagt. Maar is driedubbel daarom interessanter? Zeker is alvast dat het beter isoleert dan dubbele beglazing en dit zowel op thermisch als op akoestisch vlak.

Anderzijds is het zo dat driedubbel glas ook minder goed warmte binnenlaat, als de zon schijnt bijvoorbeeld. In de zomer is dat voordelig, in de winter eerder nadelig.

Maar… Weet dat driedubbel glas een pak meer kost dan dubbel glas. Een meerprijs van 70%? Daar zit je zeer snel aan en vaak zelfs nog erboven. Driedubbel glas is dan ook een pak zwaarder en vereist aangepaste raamkozijnen en scharnieren die duurder zijn.

Hoe kiezen?
Een algemene regel bestaat niet, dus weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af. Afhankelijk van het klimaat (een appartement aan zee en een villa in de Ardennen zijn niet onderworpen aan dezelfde beperkingen), de oriëntatie van de ramen, de ligging van het huis enzovoort kunnen de regels variëren. Dubbele beglazing met hoge prestaties is over het algemeen voldoende voor het grootste deel van het land.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons