Droombadkamer in 6 stappen

Inspiratie is de sleutel tot succes naar een geslaagde verbouwing van een badkamer. Op zijn O!Blog geeft Van Marcke in 6 stappen aan hoe je inspiratie opdoet en vertaalt naar een geslaagd ontwerp.

Stap 1: Dromen zijn geen bedrog
In de beginfase mogen alle remmen los. Hier is het volop dromen geblazen. Surf op het internet, blader in woontijdschriften en print of knip uit wat je aanspreekt. Ook in het dagelijkse leven doe je volop indrukken op. Houd op inspirerende plekken je fototoestel bij de hand. Zeker op reis kom je ze tegen. In de boekhandel vind je fotoboeken met de mooiste hotels en kuuroorden. Kijk goed naar de kleuren en texturen: wie weet kun je die luxe thuis ook creëren.

Stap 2: Knippen en plakken
Leg een map aan van alles wat je mooi en inspirerend vindt. Door erin te bladeren begint je nieuwe badkamer langzaam maar zeker vorm te krijgen. Stilaan ontdek je van welke stijl je het meest houdt: strak en modern, speels en kleurrijk of klassiek? Ook zullen in je map bepaalde materialen meer aan bod komen dan andere. Heb je een voorliefde voor steen, hout, gladde materialen of glas? En houd je van sober of vind je een paar knalkleurtjes best wel OK? TIP: Een mix van ruwe en gladde materialen werkt heel rustgevend. Het geeft de ruimte ook karakter.

Stap 3: Back to reality
Nu wordt het tijd om je ideeën te toetsen aan de realiteit. Maak foto’s van de ruimte zoals ze er nu uitziet. Wil je een bad én een douche? Heb je plaats om het toilet in een aparte ruimte te installeren voor meer privacy? TIP: Heb je veel ruimte, dan kun je misschien een droge zone, met lavabo's en bergruimte, en een natte zone, met een douche en bad, inrichten. De natte zone kun je betegelen, de droge kan aangekleed worden met bv. hout. Heel sfeervol.

Stap 4: De ruimte krijgt vorm
Stap eens in een speciaalzaak binnen. Daar zie je wat er allemaal op de markt is en krijg je een idee van het budget dat nodig is voor jouw droombadkamer. Een inloopdouche in natuursteen is geweldig, maar past ze binnen je budget? TIP: Maak een moodboard. Op een groot blad papier met een plattegrond van je badkamer kleef je knipsels, kleuren, materiaalstaaltjes en foto’s van mooie kranen en baden. Het is een prima hulpmiddel om je ideeën duidelijk te maken aan een badkamerspecialist, de werklui…

Stap 5: Meten is weten
Tijd voor het echte werk. Meet de ruimte zorgvuldig op en verzamel de afmetingen van radiatoren, ramen, deuren… Zo kom je tot een realistisch en uitvoerbaar plan voor je badkamer. TIP: Ontwerp je eigen badkamer in 3D. Het geeft je een duidelijk beeld van hoe alles eruit zal zien. Bovendien kun je via deze weg zelfs een niet-bindende offerte aanvragen.

Stap 6: Nog meer sfeer
Tijd voor de sfeerschepping. Denk na over welke kleurschakeringen je in de ruimte wilt, over de verlichting en de materialen voor vloer en muren. Ga voor een tijdloze basis, zodat de ruimte niet snel veroudert. Met trendy accenten geef je een ‘neutrale’ badkamer dan makkelijk een stijlupdate. TIP: De ruimte krijgt een totaal andere look als je één muur in een felle kleur schildert. Een mooie plant, een zeteltje of een staande lamp kunnen het extra gezellig maken.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons