Drie keer meer woningen renoveren

Om de Europese isolatie-ambities te halen, zou de renovatiegraad van woningen in Vlaanderen moeten verdrievoudigen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) donderdag gezegd tijdens een persconferentie op Batibouw.

Ze benadrukte daarom nogmaals de winst - financieel en inzake woonkwaliteit - die je haalt uit energiebesparende ingrepen.

De renovatiegraad in Vlaanderen bedraagt momenteel 0,7 procent, wat overeenkomt met circa 20.000 woningen. Op Europees niveau is er de ambitie om tegen 2050 alle woningen geïsoleerd te hebben. Daarvoor moeten we in Vlaanderen evolueren naar een renovatiegraad van 2,3 procent, aldus Turtelboom, een verdrievoudiging dus.

De Vlaams minister zette op Batibouw nog eens de voordelen van energiebesparende ingrepen op een rijtje. “Als je de combinatie maakt van Vlaamse en federale maatregelen, zie je dat je tot heel goede rendementen komt”, benadrukte ze.

Zo is een gemiddelde investering in dakisolatie, die nog ontbreekt in een kwart van de woningen, dankzij premies en belastingvermindering terugverdiend in 2,5 jaar. Het na-isoleren van muren via spouwvulling is terugverdiend in 5,5 jaar. Muurisolatie ontbreekt in ruim de helft van de woningen. Gelijkaardige verhalen zijn er voor investeringen in glas-, vloerisolatie en een hoogrendementsketel.

Energiebesparende ingrepen vereisen natuurlijk financiële middelen. Daarvoor verwijst Turtelboom naar bijvoorbeeld de REG-premies en de Vlaamse energielening, waarmee je het investeringsbedrag omlaag kan krijgen. Belastingverminderingen leveren onrechtstreeks op.

“Energiebesparende ingrepen zijn rendabel”, besloot Turtelboom. “Ze verbeteren ook de woonkwaliteit, en bovendien beschermen ze (dankzij het lagere energieverbuik) voor eventuele stijgingen van de energieprijzen.”

De minister raadt geïnteresseerden aan eerst te investeren in dakisolatie, omdat langs het dak de meeste warmte verloren gaat. Dan volgen muur-, glas-, vloerisolatie en de verwarming.

Om de renovatiegraad op te trekken, werd eind vorig jaar een engagementsverklaring voor een Renovatiepact ondertekend. Ruim dertig sectoren en organisaties moeten tegen juni een actieplan uitwerken om dat doel te bereiken. Mogelijk worden bepaalde premies omgevormd, maar het is zeker niet de bedoeling de premies te verminderen, benadrukte Turtelboom donderdag.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons