Drie gemeenten starten met digitale bouwaanvraag

Met enige vertraging bieden drie gemeenten dan toch vanaf vandaag of morgen de mogelijkheid om een bouwaanvraag louter digitaal in te dienen. Brasschaat, Wetteren en Maasmechelen bijten de spits af. Een twintigtal gemeenten zou nog dit jaar volgen, en een tiental andere toonde zich ook al geïnteresseerd.

De optie om een aanvraag voor een bouwvergunning louter digitaal af te handelen, wordt door de Vlaamse architectenorganisatie NAV enthousiast onthaald. Slecht een minderheid van de architecten (11,4%) ziet het niet zitten om van de papieren plannen en dossiers af te stappen, blijkt uit een rondvraag van de organisatie eerder dit jaar.

De invoering van de digitale aanvraag liep wel enige vertraging op. Eerder klonk het dat een handvol gemeenten al begin juni zou starten, maar het is enkele maanden later geworden, en ook beperkt tot voorlopig drie gemeenten, Brasschaat, Maasmechelen en Wetteren. Deze drie hebben al een testfase achter de rug, waarbij verschillende types dossiers werden ingevoerd om te testen of de verwerking of opvolging nergens stokte.

Balen en Staden richten zich op eind deze maand om te volgen, en nog een rist gemeenten mikt op 'dit najaar' of 'begin 2015'. 'We verwachten dat de aandacht voor de starters de interesse wekt van nog meer gemeenten', zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving. 

'Of ze de mogelijkheid aanbieden, bepalen de gemeenten autonoom. Hoe snel ze kunnen starten, hangt mede af van de capaciteit bij hun softwareleverancier - er zijn verschillende leveranciers die de nodige software kunnen leveren, meestal wordt de keuze in de intercommunale gemaakt', vertelt Mie Van den Kerckhove, woordvoerster van het departement Ruimte Vlaanderen. Nadat de gemeenteraad heeft beslist de digitale aanvraag in te voeren, volgt een overleg met de IT-levernacier en de Vlaamse overheid over de praktische aanpak en timing van de invoering.

Zowel de particulier als zijn of haar architect kan de aanvraag via digitale weg indienen. Eens een account is aangemaakt, zou de procedure zichzelf moeten uitwijzen. Het dossier wordt één keer ingediend, maar bouwheer en architect kunnen ook allebei een account aanmaken om vervolgens op te volgen in welk stadium het dossier zich bevindt. De aanvraag digitaal indienen wordt nergens verplicht, het blijft mogelijk een papieren dossier in te dienen aan het loket, maar dan is men uiteraard gebonden aan de openingsuren daarvan.

De architectenorganisatie hoopt erop dat de digitale verwerking zal leiden tot een snellere afhandeling van dossiers, en ook de administratie rekent daarop. 'Voorlopig blijven de bestaande wettelijke verwerkingstermijnen gelden, maar we verwachten inderdaad dat de verwerking zal versnellen. Al was het maar omdat de dossiers, waarover verschillende adviezen moeten worden gegeven, niet meer van de ene dienst naar de andere moeten worden verzonden of gebracht', zegt Van den Kerckhove.

In gemeenten waar de digitale aanvraag ingevoerd wordt, geldt deze mogelijkheid ook voor werken waarvoor geen vergunnings- maar wel een meldingsplicht geldt, zoals het plaatsen van een relatief klein tuinhuis, het vellen van een alleenstaande boom of de aanbouw van een carport tegen een zijgevel. 

Meer informatie over de werkwijze en een lijst van de gemeenten die de invoering voorbereiden zijn te vinden op de website www.omgevingsloket.be.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons