Drie gemeenten starten met digitale bouwaanvraag

Met enige vertraging bieden drie gemeenten dan toch vanaf vandaag of morgen de mogelijkheid om een bouwaanvraag louter digitaal in te dienen. Brasschaat, Wetteren en Maasmechelen bijten de spits af. Een twintigtal gemeenten zou nog dit jaar volgen, en een tiental andere toonde zich ook al geïnteresseerd.

De optie om een aanvraag voor een bouwvergunning louter digitaal af te handelen, wordt door de Vlaamse architectenorganisatie NAV enthousiast onthaald. Slecht een minderheid van de architecten (11,4%) ziet het niet zitten om van de papieren plannen en dossiers af te stappen, blijkt uit een rondvraag van de organisatie eerder dit jaar.

De invoering van de digitale aanvraag liep wel enige vertraging op. Eerder klonk het dat een handvol gemeenten al begin juni zou starten, maar het is enkele maanden later geworden, en ook beperkt tot voorlopig drie gemeenten, Brasschaat, Maasmechelen en Wetteren. Deze drie hebben al een testfase achter de rug, waarbij verschillende types dossiers werden ingevoerd om te testen of de verwerking of opvolging nergens stokte.

Balen en Staden richten zich op eind deze maand om te volgen, en nog een rist gemeenten mikt op 'dit najaar' of 'begin 2015'. 'We verwachten dat de aandacht voor de starters de interesse wekt van nog meer gemeenten', zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving. 

'Of ze de mogelijkheid aanbieden, bepalen de gemeenten autonoom. Hoe snel ze kunnen starten, hangt mede af van de capaciteit bij hun softwareleverancier - er zijn verschillende leveranciers die de nodige software kunnen leveren, meestal wordt de keuze in de intercommunale gemaakt', vertelt Mie Van den Kerckhove, woordvoerster van het departement Ruimte Vlaanderen. Nadat de gemeenteraad heeft beslist de digitale aanvraag in te voeren, volgt een overleg met de IT-levernacier en de Vlaamse overheid over de praktische aanpak en timing van de invoering.

Zowel de particulier als zijn of haar architect kan de aanvraag via digitale weg indienen. Eens een account is aangemaakt, zou de procedure zichzelf moeten uitwijzen. Het dossier wordt één keer ingediend, maar bouwheer en architect kunnen ook allebei een account aanmaken om vervolgens op te volgen in welk stadium het dossier zich bevindt. De aanvraag digitaal indienen wordt nergens verplicht, het blijft mogelijk een papieren dossier in te dienen aan het loket, maar dan is men uiteraard gebonden aan de openingsuren daarvan.

De architectenorganisatie hoopt erop dat de digitale verwerking zal leiden tot een snellere afhandeling van dossiers, en ook de administratie rekent daarop. 'Voorlopig blijven de bestaande wettelijke verwerkingstermijnen gelden, maar we verwachten inderdaad dat de verwerking zal versnellen. Al was het maar omdat de dossiers, waarover verschillende adviezen moeten worden gegeven, niet meer van de ene dienst naar de andere moeten worden verzonden of gebracht', zegt Van den Kerckhove.

In gemeenten waar de digitale aanvraag ingevoerd wordt, geldt deze mogelijkheid ook voor werken waarvoor geen vergunnings- maar wel een meldingsplicht geldt, zoals het plaatsen van een relatief klein tuinhuis, het vellen van een alleenstaande boom of de aanbouw van een carport tegen een zijgevel. 

Meer informatie over de werkwijze en een lijst van de gemeenten die de invoering voorbereiden zijn te vinden op de website www.omgevingsloket.be.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons