Dit veranderde op 1 augustus!

Wat is een thuisbatterij?

Laten we even bij het begin beginnen. We kunnen wel premies aanvragen, maar wat is zo’n thuisbatterij nu precies? Een thuisbatterij is een grote accu die je aan jouw energienet koppelt. Deze batterij houdt continu rekening met de productie van je zonnepanelen en het energieverbruik van je woning. Produceren je zonnepanelen meer stroom dan dat je (woning) verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Is de batterij vol, dan injecteert deze het distributienet met de overtollige stroom.

Premies voor een thuisbatterij

Tot op heden konden er nog geen premies worden aangevraagd, maar dat verandert vanaf 1 augustus. Wie een thuisbatterij heeft, kan daarvoor een premie van maximum 3.200 euro opstrijken. Voorwaarde is wel dat de aanvrager over een digitale meter beschikt. “Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie”, zegt bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD). “De premie kan eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.”

Waarom komt de premie er?

Aanmoediging lijkt hier het codewoord. De premie moet namelijk mensen die zelf stroom opwekken, zoals eigenaars van zonnepanelen, aansporen om die energie lokaal op te slaan en niet meteen te verbruiken. Wie momenteel niet beschikt over een batterij, moet namelijk zijn overtollige stroom opnieuw op het net zetten en daarvoor wordt een prosumententarief aangerekend. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien en je hebt een digitale meter (voorwaarde voor de premie), dan vervalt het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8.000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Vandaag is de prijs van een batterij nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie wordt de aanschaf van een batterij sneller haalbaar.”

Er is wel een belangrijke voorwaarde aan de premie verbonden. Aanvragers moeten beschikken over een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert. “Wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed”, klinkt het.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons