Dit verandert er binnenkort aan de regels over de afstand van bomen en planten!

Wat zegt de wet nu?

Op dit moment is het zo dat hoogstammige bomen op minstens twee meter van de scheiding met je buur moeten staan. Laagstammige bomen en planten moeten integendeel op minstens 50 centimeter staan. Deze regels gelden niet als er een ander gebruik is op de plaats waar je woont.  Ook als de bomen er al langer dan 30 jaar staan kan je niet zomaar de verwijdering ervan vragen.

Staan de bomen of planten op de juiste afstand en nemen die je zonlicht in belangrijke mate weg dan kan je eventueel ook spreken van bovenmatige burenhinder om op die basis bv. het snoeien van de bomen te vragen.

Wat wijzigt er?

In de nieuwe wet wordt er niet meer gesproken van hoog- of laagstammige bomen. Men kijkt voortaan enkel naar de werkelijk hoogte van de boom. De wet zegt nu eenmaal dat de afstand tot de scheiding minstens twee meter moet bedragen voor bomen die minstens twee meter hoog zijn, en dit te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom. Andere bomen, struiken en hagen moeten minstens op een halve meter van de scheiding staan.

Wat met ‘bestaande bomen’?

Volgens ons is de wet niet van toepassing op bomen en planten die voor 1 september 2021 werden aangeplant. De wet zegt nu eenmaal dat ze niet van toepassing is op ‘de toekomstige gevolgen van rechtsfeiten die zich voor de inwerkingtreding van de wet hebben voorgedaan’.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons