Dit riskeer je als je geen rookmelders hebt in je woning!

De verplichting om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning geldt zowel als je een woning verhuurt, dan wel die zelf bewoont.  Concreet houdt die verplichting in grote lijnen in dat er op elke verdieping minstens één rookmelder moet hangen.

Ongeschiktverklaring


Als je zelf je woning bewoont dan zal je door de overheid (voorlopig) niet gestraft worden als er geen branddetectoren in je woning hangen. Verhuur je een woning dan is dat wel het geval. Als je dan geen rookmelders installeerde kan dat vanaf 1 januari 2021 zelfs tot een ongeschiktverklaring van de door jou verhuurde woning leiden.

Strafrechtelijke vervolging


Je riskeert als verhuurder bovendien strafrechtelijk te worden vervolgd. Indien dat zou gebeuren kan het zijn dat je een boete en/of een gevangenisstraf krijgt opgelegd. Zo’n vervolging zou er bv. kunnen komen na een brand waar een huurder verwond raakte of zelfs overleed.

Brandverzekering


Heb je geen rookmelders geplaatst en breekt er brand uit in je woning, dan moet de verzekeraar de schade toch vergoeden. Het niet aanwezig zijn van rookmelders betekent dus niet dat je geen vergoeding krijgt bij een schadegeval. De kans bestaat wel dat de verzekeraar nadien de verzekeringspolis opzegt en je op zoek moet gaan naar een andere maatschappij die je wil verzekeren.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons