Dit riskeer je als je de huurprijs niet vermeldt op een affiche ‘te huur’!

Wettelijke verplichting

Als je een woning of appartement wil verhuren dat voor ‘bewoning’ is bestemd moet je op huuraffiches minstens het bedrag van de gevraagde huurprijs en van de kosten en lasten vermelden. Dat geldt zowel in Vlaanderen, Wallonië als in Brussel.

In Brussel en Wallonië is de informatie die je als verhuurder moet vermelden zelfs nog ruimer. Zo moet in Brussel bijvoorbeeld zelfs vermeld worden of er in het huurpand al dan niet individuele tellers zijn voor water, gas en elektriciteit.

Sanctie

Hou je je niet aan deze verplichting, dan kan de gemeente waar het onroerend goed gelegen is (en waar je de affiche dus uithangt) je een administratieve geldboete opleggen. Het is dus de gemeente die beslist om dat al dan niet te doen.

Die boete kan in Vlaanderen tussen de 50 en 350 euro liggen. In Wallonië en in Brussel bedraagt het maximumbedrag van de boete integendeel ‘maar’ 200 euro.

Een lagere huur vragen?

Het is niet omdat je een bepaalde prijs op je affiche vermeldt dat je uiteindelijk geen lagere huurprijs mag vragen aan je huurder. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als er geen kandidaten blijken te zijn om aan de huurprijs die je aanvankelijk voorstelde van je te huren.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons