Dit riskeer je als de syndicus niet geregistreerd is

Het mandaat van een syndicus binnen een appartementsgebouw moet verplicht geregistreerd worden bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Maar waarom is dat het geval en wat riskeer je als mede-eigenaar als dat niet gebeurt?

Al sinds meer dan 10 jaar moeten verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) geregistreerd zijn bij de KBO. Sinds 1 april 2018 moet daarbij ook vermeld worden wie de syndicus is van het gebouw. Binnen heel wat appartementsgebouwen wordt deze verplichting echter nog niet nageleefd.

Waarom registreren?
Als iemand vroeger wilde weten wie de syndicus was binnen een appartementsgebouw moest die bijna gaan kijken in de hal of onthaalruimte van het gebouw. Daar hing namelijk een plaatje uit met de gegevens van de syndicus. De wetgever wilde op dat vlak echter een grotere transparantie. Vandaar dat deze registratieplicht er kwam. 

Je kan voortaan nazien wie syndicus is in een appartementsgebouw op de site van de Kruispuntbank van Ondernemingen (https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html). Je kan dus op die site ook zien of de syndicus binnen jouw gebouw wel geregistreerd is.

Wie doet het?
Het is de taak van de VME om de registratie in orde te brengen. In de praktijk is het de syndicus die daarvoor het nodige doet.

Niet geregistreerd en dan?
Bij gebrek aan zo’n registratie riskeer je als mede-eigenaar geen rechtstreekse sancties. Indien echter zou blijken dat bepaalde personen schade lijden door de niet-registratie (bv. bepaalde leveranciers) en dit omdat ze niet wisten wie de syndicus was, dan kan de vereniging van mede-eigenaars alsnog eventueel voor deze schade opdraaien. 

Als mede-eigenaar zal je dan opvolgend een deel van de schadevergoeding moeten betalen. De VME riskeert ook bv. dat bepaalde facturen of brieven niet juist toekomen waardoor er schadevergoedingen en intresten verschuldigd kunnen zijn.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons