Dit riskeer je als de syndicus niet geregistreerd is

Het mandaat van een syndicus binnen een appartementsgebouw moet verplicht geregistreerd worden bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Maar waarom is dat het geval en wat riskeer je als mede-eigenaar als dat niet gebeurt?

Al sinds meer dan 10 jaar moeten verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) geregistreerd zijn bij de KBO. Sinds 1 april 2018 moet daarbij ook vermeld worden wie de syndicus is van het gebouw. Binnen heel wat appartementsgebouwen wordt deze verplichting echter nog niet nageleefd.

Waarom registreren?
Als iemand vroeger wilde weten wie de syndicus was binnen een appartementsgebouw moest die bijna gaan kijken in de hal of onthaalruimte van het gebouw. Daar hing namelijk een plaatje uit met de gegevens van de syndicus. De wetgever wilde op dat vlak echter een grotere transparantie. Vandaar dat deze registratieplicht er kwam. 

Je kan voortaan nazien wie syndicus is in een appartementsgebouw op de site van de Kruispuntbank van Ondernemingen (https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html). Je kan dus op die site ook zien of de syndicus binnen jouw gebouw wel geregistreerd is.

Wie doet het?
Het is de taak van de VME om de registratie in orde te brengen. In de praktijk is het de syndicus die daarvoor het nodige doet.

Niet geregistreerd en dan?
Bij gebrek aan zo’n registratie riskeer je als mede-eigenaar geen rechtstreekse sancties. Indien echter zou blijken dat bepaalde personen schade lijden door de niet-registratie (bv. bepaalde leveranciers) en dit omdat ze niet wisten wie de syndicus was, dan kan de vereniging van mede-eigenaars alsnog eventueel voor deze schade opdraaien. 

Als mede-eigenaar zal je dan opvolgend een deel van de schadevergoeding moeten betalen. De VME riskeert ook bv. dat bepaalde facturen of brieven niet juist toekomen waardoor er schadevergoedingen en intresten verschuldigd kunnen zijn.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons