Dit kost een huis met 3 slaapkamers in jouw gemeente

De mediaan vraagprijs voor een huis met drie slaapkamers in België is 229.000 euro. Maar daarachter schuilen grote regionale verschillen, dat blijkt uit een onderzoek van immowebsite Realo.

"Voor de prijs van een huis met drie slaapkamers in Antwerpen koop je twee soortgelijke huizen in Bergen", illustreert Anthony Bosschem van Realo.be. De immosite baseert die cijfers op de mediaan vraagprijzen van alle huizen met drie slaapkamers die de laatste twaalf maanden op Realo.be werden gepubliceerd. (de mediaan is de middelste waarde in een groep van getallen, dat wil zeggen dat 50% van de getallen onder de mediaan ligt en 50% erboven, nvdr.)

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost de modale woning bijna het dubbele van een woning in Wallonië. "De spoorweg die dwars door Brussel loopt bepaalt ook de vraagprijzen van ons hoofdstedelijk gewest", legt Bosschem uit. "Vraagprijzen liggen ten westen van de spoorweg maar liefst 35% lager dan ten oosten van de spoorweg."

Bekijk hier de kaart in het groot.

In Koekelberg, ten westen van de spoorweg, bedraagt de mediane vraagprijs 265.000 euro. In Elsene, ten oosten van de spoorweg, heeft men met 553.100 euro een dubbel zo hoge vraagprijs.

Antwerpen domineert
In Vlaanderen, waar de mediaan rond de 265.000 euro ligt, is Vlaams-Brabant de duurste provincie met een mediaan vraagprijs van 299.175 euro. 

Maar als we de provinciehoofdsteden vergelijken, domineert Antwerpen de lijst met 349.000 euro, 32 procent boven het Vlaams gemiddelde. Gent is met 240.000 euro de 'goedkoopste' provinciehoofdstad.

Extreme prijsverschillen
In Wallonië kleurt de kaart voornamelijk groen, maar er zijn extreme prijsverschillen tussen de gemeenten. "Met de prijs van een huis in Lasne koop je 6 huizen in Chiny", licht Bosschem toe. 

Hoe verder je van Brussel gaat, hoe goedkoper het wordt. De mediaan vraagprijs ligt in Luxemburg op €167.000. Een verschil van maar liefst € 43% met Waals-Brabant en daarmee de goedkoopste provincie van België.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons