Dit kost een huis met 3 slaapkamers in jouw gemeente

De mediaan vraagprijs voor een huis met drie slaapkamers in België is 229.000 euro. Maar daarachter schuilen grote regionale verschillen, dat blijkt uit een onderzoek van immowebsite Realo.

"Voor de prijs van een huis met drie slaapkamers in Antwerpen koop je twee soortgelijke huizen in Bergen", illustreert Anthony Bosschem van Realo.be. De immosite baseert die cijfers op de mediaan vraagprijzen van alle huizen met drie slaapkamers die de laatste twaalf maanden op Realo.be werden gepubliceerd. (de mediaan is de middelste waarde in een groep van getallen, dat wil zeggen dat 50% van de getallen onder de mediaan ligt en 50% erboven, nvdr.)

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost de modale woning bijna het dubbele van een woning in Wallonië. "De spoorweg die dwars door Brussel loopt bepaalt ook de vraagprijzen van ons hoofdstedelijk gewest", legt Bosschem uit. "Vraagprijzen liggen ten westen van de spoorweg maar liefst 35% lager dan ten oosten van de spoorweg."

Bekijk hier de kaart in het groot.

In Koekelberg, ten westen van de spoorweg, bedraagt de mediane vraagprijs 265.000 euro. In Elsene, ten oosten van de spoorweg, heeft men met 553.100 euro een dubbel zo hoge vraagprijs.

Antwerpen domineert
In Vlaanderen, waar de mediaan rond de 265.000 euro ligt, is Vlaams-Brabant de duurste provincie met een mediaan vraagprijs van 299.175 euro. 

Maar als we de provinciehoofdsteden vergelijken, domineert Antwerpen de lijst met 349.000 euro, 32 procent boven het Vlaams gemiddelde. Gent is met 240.000 euro de 'goedkoopste' provinciehoofdstad.

Extreme prijsverschillen
In Wallonië kleurt de kaart voornamelijk groen, maar er zijn extreme prijsverschillen tussen de gemeenten. "Met de prijs van een huis in Lasne koop je 6 huizen in Chiny", licht Bosschem toe. 

Hoe verder je van Brussel gaat, hoe goedkoper het wordt. De mediaan vraagprijs ligt in Luxemburg op €167.000. Een verschil van maar liefst € 43% met Waals-Brabant en daarmee de goedkoopste provincie van België.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons