Dit kan je vragen als de bomen van je buur te dicht staan

Je buurman heeft enkele hoogstammige bomen staan op minder dan twee meter van de scheiding met jouw grond. Ze nemen een deel van je zon weg en zorgen ook voor bladval op jouw perceel in de herfst. Wat kan je dan precies eisen van je buur?

Rooiing

In eerste instantie kan je de rooiing vragen van de bomen in kwestie. Bomen die te dicht bij de scheiding staan moeten namelijk in principe worden uitgedaan. Strikt gezien hoef je om dit te vragen zelfs niet aan te tonen dat de bomen je overlast en/of hinder bezorgen. Als je vreest dat je buur zelfs een vonnis niet zal uitvoeren, kan je eventueel bijkomend vragen dat de rechter een dwangsom oplegt voor het geval je buur de uitspraak naast zich neerlegt. Leed je ook schade die je kan bewijzen, dan kan je bovenop een schadevergoeding vragen.

De rechter gaat minder ver

Weet wel dat de rechter niet verplicht is om de rooiing te bevelen. Als hij bv. meent dat het snoeien van de bomen ook al soelaas kan brengen zou hij kunnen bevelen dat de zaak op die manier moet worden opgelost.

Rechtsmisbruik

Hou er ook rekening mee dat je buur misschien wel teruggrijpt naar de theorie van het rechtsmisbruik om je vordering te laten afwijzen. Als je buur zou kunnen aantonen dat het voordeel dat je nastreeft niet in verhouding is tot zijn nadeel zou de rechter wel eens niet kunnen ingaan op je vraag tot rooiing. Denk bv. maar aan het geval dat de boom maar enkele centimeters verkeerd staat.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons