Dit gebeurt er met het voorschot dat je als koper op rekening van de makelaar betaalt

Als je een onroerend goed koopt, vraagt de verkoper bij het ondertekenen van het compromis vaak om een voorschot. Wat gebeurt er met dit voorschot als je dit stort op een rekening van de vastgoedmakelaar?

Als je als koper een voorschot betaalt aan de vastgoedmakelaar bij de aankoop van een onroerend goed, dan moet dit op diens derdenrekening geplaatst worden. Stort je het op de gewone rekening van de makelaar, dan moet die dit naar zijn derdenrekening doorstorten.

Wie krijgt het?

De vastgoedmakelaar zal als de authentieke akte wordt verleden het voorschot vrijgeven aan de verkoper. Gaat er met de koop om één of andere reden uiteindelijk iets mis, dan zal je als koper het door jou betaalde voorschot kunnen terugvragen (tenzij het niet doorgaan van de koop te wijten is aan jouw fout).

De makelaar gaat failliet

Gaat de makelaar na het betalen van het voorschot (maar voor het verlijden van de notariële verkoopsovereenkomst) failliet, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het voorschot valt dan niet in zijn vermogen. Dat betekent meteen ook dat de schuldeisers van de makelaar er niet mee weg kunnen. Je geld staat er dus ook bij een faillissement veilig.

Echtscheiding

Ook als de makelaar uit de echt scheidt hoef je je geen zorgen te maken. Ook dan loop je geen risico dat het voorschot dat je betaalde uiteindelijk bij zijn ex-echtgeno(o)t(e) terechtkomt.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons