Discriminatie van makelaars en verhuurders bij verhuur

 
Als u een pand bezit en u wilt dit verhuren dan is het natuurlijk belangrijk dat de huurder over een stabiel inkomen bezit, proper is en (echt waar) of u elkaar aardig vindt.
 
Dat laatste noemen we de gunfactor. Maar wanneer we bepaalde groepen niets meer gunnen en andere groepen alles, dan spreken we van discriminatie.
Die scheidingslijn kan soms erg dun zijn. In dit artikel een kort overzicht over mogelijke discriminatie door vastgoedmakelaars en verhuurders en wat de huurder kan doen om zijn verhaal te halen.
 
Wanneer is er sprake van discriminatie?
Als je wordt afgewezen voor de huur van een woning dan zul je er in de praktijk vrijwel nooit achterkomen of er sprake is van discriminatie, ook als je zeker weet dat factoren die er eigenlijk niet toe doen meespeelden. Het zal dan moeilijk zijn om te bewijzen dat de eigenaar of verhuurder u niet heeft gekozen vanwege een vooroordeel.
 
Veelgehoorde vormen van discrimatie zijn:
§ Voorkeur voor een huurder op basis van geslacht
§ Voorkeur voor een huurder op basis van ras
§ Voorkeur voor een huurder op basis van soort werk en inkomen
§ Voorkeur voor een huurder op basis van opleiding
§ Voorkeur voor een huurder op basis van huisdieren of roken/ niet-roken
§ Voorkeur op basis van gezinsomstandigheden

Zoals u ziet zijn sommige punten logisch, een verhuurder wil iemand die het pand kan betalen dus kiest hij voor iemand met een hoog inkomen. Wat betreft het roken en huisdieren: sommige verhuurders zijn hier ook huiverig voor.
Natuurlijk ligt het eraan wat voor verhuurder het is maar een belegger of investeerder zal altijd kiezen voor de perfecte huurder en dat is vaak een man van dezelfde nationaliteit als zijn eigen, een stabiel hoog inkomen, een stabiele (saaie?) baan, een goede opleiding en geen huisdieren en niet-roken. Een relatie is prima maar als het om kotverhuur gaat liever niet want dan is er weer risico dat de geliefde continu over de vloer komt.
 
Wat kunt u doen als u een vermoeden hebt van discriminatie?
Probeer allereest vast te stellen of er echt sprake is van discriminatie. In Nederland mag een verhuurder bijvoorbeeld gewoon discrimineren op basis van inkomen.
 
Vanwege het grote tekort aan huurwoningen wil de overheid geen mensen met hoge inkomens in goede woningen en omgekeerd geen lage inkomens in te dure woningen.
Als uw vermoeden toch erg sterk is dan moet u proberen zoveel mogelijk bewijslast te verzamelen en een dossier aan gaan leggen.
Erg moeilijk maar probeer een schriftelijke bevestiging te krijgen van de reden dat u niet bent gekozen.
Als u eenmaal heeft vastgesteld dat er mogelijk sprake is van discriminatie dan kunt u daarvan aangifte doen.
Ook kunt u gratis rechtsbijstand inwinnen in een 14-tal Vlaamse steden met een specialist ter zake. Als het een BIV vastgoedmakelaar betreft kunt u ook altijd een klacht indienen bij de BIV.


Deel dit artikel

Download ons ebook

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag