Dilemma: laat ik mijn huis verhuren of doe ik het zelf?

Steeds vaker kiezen mensen voor het verhuren van een huis of appartement voor een makelaar. Maar kan je het verhuren van meerdere gebouwen ook zelf doen of laat je het toch maar over aan een specialist? Het is wikken en wegen en vooral kijken naar wat jou het beste ligt.

“Wat je zelf doet, doe je meestal beter”

Toch? Sommige eigenaars geven er de voorkeur aan om zelf hun huizen te verhuren. Je hebt dan alles zelf in de hand en dat kan voor jou veel vrijheid betekenen, maar waar moet je allemaal aan denken? 

Vakkennis

Het is belangrijk om te weten waar je nu precies aan begint wanneer je het zelf wil doen. Zo let je best op wat je al dan niet kan of mag doen en met welke wetgeving je rekening moet houden. Dat laatste verandert regelmatig, dus fris je kennis tijdig op. 

En vakkennis is niet alleen wetgeving. Dat gaat ook van het perfect in orde maken van het huis, tot het laten opstellen van een energieprestatiecertificaat en de algemene, praktische kant van het verhaal. Aan wie je wil verhuren en hoeveel de prijs dan precies bedraagt, valt dit keer in jouw handen. Laat je dus goed informeren hoe je dat het best aanpakt. 

Tijd

Uiteraard gaat het beheren van een vastgoedportefeuille niet van de ene dag op de andere. Naast het vergaren van kennis, is het noodzakelijk dat er voldoende tijd in wordt geïnvesteerd. Wie alles onder controle wil hebben, zal vast wel een paar uurtjes zoet zijn met het afwerken van de dossiers van zijn eigendommen. 

De expert-makelaar

Steeds vaker gaan mensen beroep doen op makelaars en vaak zijn dat verhuurders die het in het verleden zelf geprobeerd hebben, maar advies willen inwinnen door eerdere problemen met huurders of omdat ze er geen tijd meer voor hebben. Aan het kiezen voor een makelaar is vanzelfsprekend een prijskaartje verbonden, voor niets gaat alleen de zon op. 

Wat zijn dan precies de voordelen van het kiezen voor een makelaar? Een makelaar denkt mee met zijn klant, klinkt het bij de Limburgse Wooncentrale. Hij kent hij of zij de wereld als zijn broekzak en kan dankzij de opgestoken ervaring je toekomstige huurinkomsten helpen veilig te stellen. 

Eerste hulp bij huurderproblemen

Het ergste wat je namelijk kan overkomen is dat je panden leeg zullen komen te staan of dat een huurder weigert te betalen. Je makelaar weet in dat geval op welke gespecialiseerde kandidaat hij beroep kan doen om je inkomsten te garanderen. Zo hoef je je daar geen zorgen om te maken. 

Hij kent daarnaast de wetgeving en weet het reilen en zeilen van het verhuren van vastgoed en zorgt zelf voor de nodige documenten, zodat jij je daar niet bezig mee hoeft te houden. 

De verkoper

Daarnaast zal hij zelf actief op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om je huis snel te verhuren. Daarbij beginnend met het zetten van de juiste huurprijs. Zo voert hij zelf de promotie van je pand door met de juiste foto’s je huis de aandacht te geven die het verdient. 

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons