Deze vergoeding krijg je als je nieuwbouwappartement niet op tijd klaar is.

Als je een appartement op plan koopt is de kans groot dat de zogenaamde wet Breyne van toepassing is. In die wet staat een specifieke regeling rond de vergoeding die je kan vragen als de afgesproken timing niet wordt gehaald.

Verplichte clausule

Meer bepaald moet er, als de wet Breyne toepassing vindt, in de aankoopakte een bepaling staan die aangeeft wanneer het appartement klaar zal zijn en op welke vergoeding je recht hebt als dat niet het geval is. Dat is een wettelijk verplichte bepaling.

Er zijn grenzen

De wet geeft verder aan dat de vergoeding die contractueel wordt voorzien minimaal gelijk moet zijn aan een normale huurprijs van het pand dat je kocht. Je kan in de aankoopakte een hogere vergoeding overeenkomen. Het bedrag mag echter niet overdreven hoog zijn. Is dat wel het geval dan kan de rechtbank dat matigen.

En als de wet Breyne niet van toepassing is?

Als de wet Breyne niet speelt is het belangrijk om in de koopovereenkomst een uitvoeringstermijn overeen te komen. Voorzie meteen een schadevergoeding voor het geval deze termijn niet gehaald wordt.

Als er geen uitvoeringstermijn werd overeengekomen moet de promotor het appartement afwerken binnen  een redelijke termijn. Pas als die verstreken is en je de promotor in gebreke stelde kan je eventueel een schadevergoeding vragen wegens de vertraging.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons